Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Sergiu Litvinenco, la Punctul pe AZi: S-a creat un blocaj la Consiliul Superior al Magistraturii

Consiliul Superior al Magistraturii se află în imposibilitatea de a-şi asigura cvorumul necesar pentru luarea deciziilor pe cariera judecătorilor. Declaraţia aparţine deputatului PAS Sergiu Litvinenco care, în cadrul emsiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA, a mai menţionat că blocajul este datorat exclusiv PSRM.

Potrivit lui Sergiu Litvinenco, socialiştii nu s-au gândit la consecinţe atunci când au votat legea magistraturii.

„S-a extins numărul de membri ai CSM, de la 12 la 15 şi prin urmare, este o problemă să fie asigurat cvorumul de 8 persoane”, a spus Sergiu Litvinenco.

Deputatul PAS a precizat că PSRM a votat cu pochii închişi, fără să fie prevăzute dispoziţii finale, tranzitorii, ale mecanismelor prin care să fie selectaţi cei 4 membrii noi ai CSM.

Deputatul PDM Nicolae Ciubuc a menţionat că este benefic faptul că a fost extins numărul membrilor CSM.

„Va creşte ponderea celor din afara sistemului judecătoresc din CSM. Acest lucru va garanta corectitudinea activităşilor acestui consliliu”, a spus deputatl PDM.

Potrivit lui Nicolae Ciubuc, este nevoie de pus accentul pe ridicarea gradului de evaluare a corectitudinii judecătorilor, iar la această evaluare participă şi Autoritatea Naţională de Integritate, Procuratura Generală şi alte instituţii.

Deputatul socialist Vasile Bolea a spus că toate concursurile privind alegerea membrilor CSM le face Comisia juridică a Parlamentului.

„Până acum, nu există niciun dubiu asupra faptului că Comisia juridică ar fi părtinitoare faţă de vreunul dintre candidaţi. Comisia Juridică va organiza un concurs perfect transparent şi va decide asupra profesionalismului candidaţilor”, a spus Vasile Bolea


 
Similare
RECOMANDĂRI