Sergiu Litvinenco: Alegerile parlamentare anticipate mai pot avea loc doar dacă Igor Dodon îşi dă demisia
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Sergiu Litvinenco: Alegerile parlamentare anticipate mai pot avea loc doar dacă Igor Dodon îşi dă demisia

Alegerile parlamentare anticipate mai pot avea loc doar dacă preşedintele Igor Dodon îşi dă demisia, susţine reprezentantul Partidului „Acţiuni şi Solidaritate”, juristul Sergiu Livinenco.

„Igor Dodon a vorbit zilele trecute din nou despre alegerile parlamentare anticipate. Am scris anterior că, dacă până la 8 mai a.c. inclusiv Guvernul Chicu nu demisiona sau nu era demis, alegerile parlamentare anticipate până la alegerile prezidenţiale ordinare nu sunt posibile. Ziua de 8 mai 2020 a trecut, Guvernul Chicu este în funcţie, prin urmare alegerile parlamentare anticipate nu mai pot fi organizate până la alegerile prezidenţiale ordinare.

Unica posibilitate de a avea alegeri parlamentare anticipate este demisia lui Igor Dodon. În acest caz, interdicţia conţinută la art.85 alin.(4) din Constituţie – care prevede că Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui Republicii Moldova – nu mai este aplicabilă şi, prin urmare, dacă sunt întrunite circumstanţele constituţionale pentru dizolvarea Parlamentului, alegerile parlamentare anticipate se pot organiza.

Circumstanţele constituţionale pentru dizolvarea Parlamentului sunt cunoscute – Guvernul demisionează sau este demis şi timp de 3 luni ori timp de 45 de zile (în interiorul acestor 3 luni) de la prima solicitare şi după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură nu se reuşeşte investirea unui nou Guvern. Dacă acestea nu sunt întrunite, chiar şi dacă Igor Dodon demisionează, alegerile parlamentare anticipate nu pot avea loc.

Dacă admitem că Igor Dodon demisionează şi, totodată, sunt întrunite circumstanţele pentru dizolvarea Parlamentului, întrebarea care apare este dacă alegerile parlamentare anticipate şi alegerile prezidenţiale anticipate pot fi organizate în aceeaşi zi.

Conform actualei jurisprudenţe a Curţii Constituţionale [paragrafele 56 şi 57 din Hotărârea nr.29/2015], comasarea alegerilor parlamentare cu cele prezidenţiale nu este posibilă. Raţionamentul interdicţiei este de a nu permite partidului care susţine un Preşedinte de a implica acest Preşedintele în campania electorală în favoarea acestui partid.

Dar dacă totuşi Preşedintele demisionează şi, în paralel, sunt întrunite circumstanţele pentru dizolvarea Parlamentului, în ambele cazuri intervenind obligaţiile constituţionale de a organiza alegeri anticipate pentru Parlament (art.61 alin.(3) din Constituţie) şi pentru funcţia de Preşedinte (art.90 alin.(4) din Constituţie)? În acest caz Curtea Constituţională va trebuie să ofere soluţia. Nu exclud că, în situaţia în care termenii în care obligaţiile constituţionale pentru organizarea alegerilor anticipate pentru Parlament şi funcţia de Preşedinte se contrapun, Curtea Constituţională ar putea permite ca ambele scrutine să aibă loc în aceeaşi zi, inclusiv prin revizuirea Hotărârii nr.29/2015. Dar, din nou, această ipoteză este valabilă doar dacă Igor Dodon demisionează şi, în paralel, sunt întrunite circumstanţele constituţionale pentru dizolvarea Parlamentului. Altfel nicidecum”, a declarat Sergiu Litvinenco. 

Menţionăm că Igor Dodon a vorbit despre posibilitatea organizării alegerilor anticipate după plecarea mai multor deputaţi de la PD la „Pro Moldova”.

Sursa: radiochisinau.md.

Similare
RECOMANDĂRI