Sergiu Lirvinenco, despre refuzul lui Ion Chicu şi a unor miniştri de a asigura interimatul funcţiilor
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Sergiu Lirvinenco, despre refuzul lui Ion Chicu şi a unor miniştri de a asigura interimatul funcţiilor

Refuzul prim-ministrului în exerciţiu şi al unor miniştri de a asigura interimatul funcţiilor după 31 decembrie seamănă cu o diversiune împotriva statului şi a cetăţenilor săi. Este părerea deputatului PAS, Sergiu Litvinenco, care crede că această acţiune, în criză pandemică şi economică, este „un act de răzbunare împotriva propriului popor”, notează IPN.

„Gestul lor este şi mai grav, dacă ţinem cont că asigurarea interimatului funcţiei de prim-ministru sau de miniştri se poate face, conform unei legi strâmbe în vigoare, doar de către miniştrii care rămân. Adică, dacă admitem că pleacă toţi miniştrii şi rămâne doar ministrul apărării, apoi anume el trebuie să fie şi prim-ministru interimar, şi ministru interimar la sănătate, şi la finanţe, şi la economie, şi la justiţie şi în restul ministerelor”, explică acesta într-o postare pe Facebook.

Potrivit deputatului, gestul este o încercare a ex-preşedintelui Igor Dodon de a induce în opinia publică ipoteza conform căreia „din 24 decembrie Maia Sandu e la guvernare”. „Strategia lor de pasare a responsabilităţii nu va funcţiona. Mai ales că acum acţiunile lor sunt o bătaie de joc în raport cu oamenii acestei ţări. De aceea, vor fi pedepsiţi si mai drastic în cadrul următoarelor alegeri parlamentare”, a scris Sergiu Litvinenco.

Pe 24 decembrie, Ion Chicu, după întrevederea cu preşedintele ţării Maia Sandu, a scris pe pagina sa de Facebook că va asigura interimatul funcţiei de prim-ministru doar până la 31 decembrie. Tot până la 31 decembrie, interimatul funcţiilor de ministru al sănătăţii, muncii şi protecţiei sociale, ministru al finanţelor şi ministru al economiei şi infrastructurii va fi asigurat de miniştrii Viorica Dumbrăveanu, Serghei Puşcuţa şi, respectiv, Anatol Usatîi.

Legislaţia în vigoare a Republicii Moldova nu stabileşte obligativitatea primului ministru şi a membrilor cabinetului de miniştri de a exercita interimatul după demisia Guvernului până la învestirea unui nou guvern. La ultima sa şedinţă înainte de demisie, Guvernul a aprobat şi plecarea din funcţie a mai multor secretari de stat din cadrul ministerelor.
Similare
RECOMANDĂRI