POLITIC

Serghei Gubarev: Cheia soluţionării tuturor problemelor ce ţin de reglementarea transnistreană se află la Chişinău şi Tiraspol

post-img

Reprezentantul special al Rusiei, Ambasadorul cu misiuni speciale al MAE rus, Serghei Gubarev, consideră că "cheia soluţionării tuturor problemelor ce ţin de reglementarea transnistreană se află la Chişinău şi Tiraspol".

 Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat pentru agenţia rusă TASS la finele rundei de negocieri în formatul "5+2", care s-a încheiat în ajun la Roma. El a remarcat "realizarea unui progres semnificativ în procesul de negocieri".

"Nu putem să nu remarcăm rolul activ al Franco Frattini (reprezentantul special al Preşedinţiei italiene în OSCE - "I.") şi intensificarea muncii la nivelul grupurilor de lucru bilaterale. Ceea ce va fi bun pentru populaţia din dreapta şi din stânga Nistrului, desigur, va fi recunoscut de către toţi mediatorii internaţionali", a spus Gubarev.

El a menţionat că "în cadrul formatului "5+2" persistă o atmosferă de lucru minunată", "situaţia politică externă şi tensiunile în relaţiile Rusiei cu UE, SUA şi Ucraina nu afectează activitatea privind reglementarea conflictului transnistrean".

"Ne salvează faptul că nu ne avântăm spre culmile munţilor, ci ne ocupăm de soluţionarea unor probleme concrete. Înţelegem cum pot fi rezolvate aceste probleme. Ne-am concentrat prin acordul tacit asupra reglementării transnistrene", a spus diplomatul rus.

Potrivit lui, deşi fiecare ţară reprezintă "în mod firesc" propriile interese, părţile au reuşit să stabilească un dialog constructiv.

"Ne concentrăm pe rezolvarea problemelor concrete, fapt ce contribuie la crearea unei atmosfere de cooperare, înţelegere reciprocă şi căutare a unor soluţii optime, de care cu toţi suntem interesaţi", a spus Gubarev.

El a reamintit că în Transnistria locuiesc 200 mii de cetăţeni ruşi.

"Desigur, nu putem să nu atragem atenţie la ceea ce se întâmplă în această regiune. Trebuie să găsim un model de reglementare care să convină ambelor maluri. Principalul rezultat al rundei de negocieri de la Roma este realizarea tacticii paşilor mici, care a fost adoptată încă în 2012, adică soluţionarea problemelor concrete", a concluzionat Gubarev, menţionând că următoarea reuniune va avea loc în octombrie-noiembrie.

La finele rundei de negocieri, a fost semnat "Protocolul de la Roma", în care Chişinăul şi Tiraspolul au reiterat angajamentul de a îndeplini documentele semnate anterior, precum şi de a soluţiona toate problemele exclusiv la masa de negocieri. Protocolul conţine şi o Foaie de parcurs privind unele acţiuni ulterioare.