POLITIC

Şeful Delegaţiei UE la Chişinău: Autorităţile trebuie să respecte pe deplin opinia Comisiei de la Veneţia

post-img

Autorităţile de la Chişinău trebuie „să respecte pe deplin” opinia Comisiei de la Veneţia, iar pentru modificarea sistemului electoral în Republica Moldova este nevoie de „un consens larg” între forţele politice, inclusiv opoziţia neparlamentară, şi de o „consultare reală” a societăţii civile, a atenţionat şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola.

„Orice modificare a sistemului electoral ar trebui să consolideze democraţia. Prin urmare, ar trebui să se bazeze pe un consens larg între forţele politice, (să aibă loc) în urma unei consultări reale a societăţii civile. Nu în ultimul rând ar trebui să respecte pe deplin opinia Comisiei de la Veneţia”, a declarat Pirkka Tapiola într-un interviu pentru site-ul anticorupţie.md citat de agerpres.ro.

Totodată, diplomatul european susţine că sistemul electoral este doar un instrument de alegere a deputaţilor şi că mult mai important este un cadru juridic bine pus la punct, care să depisteze eventuale conflicte de interese şi cazuri de corupţie.

Comisia de la Veneţia a dat vineri aviz negativ în privinţa schimbării sistemului electoral în Republica Moldova, avertizând că proiectul sistemului mixt de alegeri, promovat de democraţii şi socialiştii moldoveni, nu întruneşte consensul larg în societate şi comportă numeroase pericole.

Experţii comisiei au mai menţionat că nu sunt stipulate criterii detaliate şi cuprinzătoare pentru constituirea circumscripţiilor electorale pentru regiunea transnistreană şi pentru cetăţenii din străinatate, iar modificările propuse nu vor îmbunătăţi reprezentarea femeilor şi a minorităţilor în parlament.