Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Salarii mai mari pentru aleşii din Parlamentul Republicii Moldova

Salarii mai mari pentru aleşii poporului din Republica Moldova. Potrivit legii bugetului de stat, aprobat de Parlament la finalul sesiunii trecute, de majorarea lefurilor vor beneficia toţi angajaţii Legislativului, inclusiv deputaţii.

Aceştia vor lua peste 4.000 de lei, mai mult faţă de anul trecut. Imediat după ce subiectul a apărut în presă, socialiştii au venit cu iniţiativa de a reduce salariile parlamentarilor.
 
Amendamentul la legea bugetului de stat, ce prevede majorări de salarii pentru angajaţii Parlamentului, a fost votat la finalul sesiunii trecute.
 
„Printr-un amendament al deputatului Vlad Cebotari, la proiectul legii bugetului s-a majorat coeficientul de la 1000 de lei la 1300 de lei şi prin urmare, salariul de funcţie al deputatului a crescut de la 13 mii până la 18 mii. Adică o majorare de 4 mii 100 lei”, a spus  SERGIU LITVINENCO, deputat PAS.
 
Astfel, de la 1 ianuarie 2020, s-au majorat salariile mai multor bugetari, inclusiv ale deputaţilor, deşi aleşii spun că nici măcar n-au observat acest lucru.
 
„Chiar din ceea ce am observat am primit mai puţin pentru că în ianuarie parlamentul nu se convoca în şedinţă, am primit ceva mai puţin decât de obicei”, a spus VLAD BATRÂNCEA, vicepreşedintele Parlamentului
 
„Chiar mai mic, pot să vă arăt şi confirmarea. Ieri am ridicat salariul. 8.600 la card. Luna ianuarie 2020”, a declarat NICOLAE CIUBUC, deputat PDM.
 
„Sincer să recunosc chiar nu ştiu dacă e majorat sau nu pentru că noi am primit salariul doar pentru 15 zile şi deloc nu pare majora”, a spus CHIRIL MOŢPAN, deputat PPDA.
 
Alţii spun că nu trăiesc din salariul de deputat şi nu sesizează majorările.
 
„Noi de mai multe ori am spus că salariul deputaţilor fracţiunii noastre este direcţionat spre scopuri caritabile. Eu am mai multe proiecte”, a spus MARINA TAUBER, deputat Partidul Şor
 
Democratul Vlad Cebotari recunoaşte că amendamentul îi aparţine şi că toţi deputaţii l-au susţinut.
 
„Amendamentul a fost pregătit de mine doar după ce discuţiile au avut loc în comisie, şi atunci când toţi au ridicat această întrebare. Acest amendament a fost susţinut de toate comisiile şi a fost votat de toate fracţiunile parlamentare”, a spus VLAD CEBOTARI, deputat PDM.
 
Imediat după ce subiectul a intrat în atenţia presei, socialiştii au anunţat înregistrarea unui proiect de modificare a legii iniţiale, astfel încât deputaţii să nu mai beneficieze de aceste majorări.

„Atenţie, nu Parlamentul Republicii Moldova, doar deputaţii, de acceea că Parlamentul, pe lângă deputaţi, mai este secretariatul Parlamentului şi profesioniştii care muncesc în comisii, aceştia vor rămâne. Modificările cu care venim vor viza doar deputaţii din Parlament”, a declarat  VLAD BATRÂNCEA, vicepreşedintele Parlamentului.
 
În 2019 salariul unui deputat începe de la aproape 14 mii de lei, fără banii alocaţi pentru deplasări, indemnizaţii sau bonusuri.
 
Similare
RECOMANDĂRI