Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

S-au împlinit 26 de ani de la introducerea Misiunii de Pacificare pe Nistru

Pacificatorii basarabeni continuă să vegheze la liniştea şi pacea pe segmentul transnistrean. Pe 30 iulie s-au împlinit 26 de ani de la introducerea Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii în Zona de Securitate a Republicii Moldova.

Evenimentul a fost marcat astăzi la unitatea militară din localitatea Varniţa, si a participat doar contingentul de pacificatori din partea Chişinăului.

După încheierea războiului moldo-rus de pe Nistru, pe 30 iulie 1992 Comisia Unificată de Control decide să introducă Forţe Mixte de Menţinere a Păcii, din care fac parte contingente militare ale Chişinăului, Moscovei şi administraţiei separatiste de la Tiraspol. Pacificatorii îşi desfăşoară activitatea în Zona de Securitate, care se întinde pe o lungime de 225 km şi o lăţime între 12 - 20 km. Pe tot acest segment sunt amplasate 15 posturi de control.

Din misiunea de pacificare face parte şi o femeie. La finalul ceremoniei unii militari au fost decoraţi, iar alţii au fost ridicaţi în grad. 

Din Forţele Mixte de Menţinere a Păcii fac parte circa 1 300 de militari, 10 fiind detaşaţi de Ucraina la sfârşitul anului 1998. Chişinăul solicită, însă, ca actuala misiune de pacificare să fie transformată într-una civilă, sub mandat internaţional.

 
Similare
RECOMANDĂRI