Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ruslan Codreanu vrea egalitate de şanse între candidaţii independenţi şi cei de pe liste de partide

Candidaţii independenţi trebuie puşi pe picior de egalitate cu cei din partidele care participă într-o cursă electorală. Solicitarea vine de la Ruslan Codreanu, fostul primar interimar al municipiului Chişinău, căruia i-a fost refuzată în 2019 înregistrarea la alegerile locale. El a depus astăzi o iniţiativă legislativă la Parlament privind modificarea Codului Electoral.

Ruslan Codreanu spune că actuala lege electorală este nedreaptă cu acei care vor să candideze independent la alegeri. Codreanu are mai multe propuneri de schimbare a legislaţiei.

„Solicităm micşorarea pragului de semnături pentru candidaţii indepenţi astfel încât să nu fie necesar de colectat 5% cum prevede astăzi Codul Electoral dar să fie 1%, ceea ce ar însemna pentru municipiul Chişinău circa 6000 de semnături”, a spus Ruslan Codreanu.

Acesta mai solicită şi mărirea perioadei de colectare a semnăturilor, de la 20 de zile, cât este în prezent, până la 30 de zile. Codreanu este de părere că actualul cadru normativ pune într-o poziţie nefavorabilă candidaţii independenţi în raport cu candidaţii înaintaţi de partide, prin restricţionarea perioadei de pregătire pentru alegeri.

„Şi o altă modificare este generalizarea termenului de circumscripţie, să nu fie localitate cum e astăzi. Pentru că mai multe prevderi legale se bat cap în cap. Dar, după experineţa tristă prin care am trecut eu şi mai mulţi candidaţi independenţi la alegrile leocale, credem că trebuie să fie puşi pe picior de egalitate. În proces democratic partidele cu candidaţii independenţi care vor să administreze şi să facă mai puţină politică”, a declarat Ruslan Codreanu.

Ruslan Codreanu speră că modificările propuse vor fi adoptate de deputaţi astfel încât să fie aplicate şi în alegerile prezidenţiale care vor avea loc la sfârşitul anului. Iniţiativa a fost consultată şi cu reprezentanţii ONG-urile din domeniu şi coincide cu recomandările Comisiei de la Veneţia.
 
Similare
RECOMANDĂRI