Rovana Plumb nu poate fi comisar european. Decizia Comisiei Juridice a Parlamentului European este definitivă
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Rovana Plumb nu poate fi comisar european. Decizia Comisiei Juridice a Parlamentului European este definitivă

Comisia de afaceri juridice a Parlamentului European (JURI) a respins luni, cu 13 voturi "contra" şi 7 "pentru", agenda iniţială a reuniunii sale în care urma să dezbată şi situaţia comisarului-desemnat român pentru Transporturi, Rovana Plumb.

Corespondentul TVR, Lucian Pîrvoiu relatează: Încep cu o dezminţire. Informaţiile care circulă în presa românească sau pe reţelele de socializare potrivit cărora şedinţa a fost amânată sau anulată sunt false. Şedinţa este în desfăşurare.

În aceste momente se discută redactarea răspunsului către preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, ceea ce înseamnă că nu se va mai reface votul.

E adevărat că Rovana Plumb a trimis o  scrisoare prin care informează pe deputaţii din Comisia Juridică  că ar fi transferat două apartamente pe care le avea în proprietate pe numele persoanei care i-a  dat împrumutul pentru a stinge acest posibil conflict de interese. Se pare însă că cei din Comisă Juri nu i-au cerut aceste dovezi, iar un deputat francez a spus că această şedinţa este un fel de forţare a mâinii deputaţilor şi că ei nu se vor lasă impresionaţi şi nu vor face decât să revină cu o scrisoare către Sassoli în care să clarifice şi mai mult de ce ei consideră că cei doi candidaţi, român şi maghiar, sunt în conflict de interese.

Pe altă parte la Bucureşti, preşedintele Iohannis a chemat-o pentru consulări  la Cotroceni pe Viorica Dăncilă, miercuri, pentru desemnarea unui nou comisar european.  Şedinţa este în desfăşurare, iar deputaţii nu au luat în discuţie scrisoarea Rovanei Plumb. La final se va scrie un răspuns către David Sassoli care o va trimite mai departe către Ursula von der Leyen.

Într-o scrisoare trimisă preşedintelui Parlamentului European după audierea Rovanei Plumb de săptămâna trecută, preşedinta Comisiei Juridice se declara îngrijorată de potenţialul conflict de interese în care s-ar afla Rovana Plumb, în cazul în care ar ocupa orice post de comisar european, nu neapărat cel pentru Transporturi.

În aceeaşi situaţie se află şi comisarul propus de Ungaria. David Sassoli, preşedintele Parlamentului European a cerut Comisiei un răspuns clar pentru a se pune capăt confuziei procedurale astfel că Ursula von der Leyen să fie informată şi să ia măsurile ce se impun. Tabăra social democraţilor români de la Bruxelles consideră că situaţia la care s-a ajuns este consecinţa jocurilor politice de culise şi cer europarlamentarilor din Comisia Juridică să ofere soluţii la neclarităţile pe care le-au sesizat.

Lucian Pîrvoiu, corespondent TVR la Bruxelles: Colegii europarlamentari ai Rovanei Plumb afirmă într-un comunicat că procedura parlamentară presupune să i se ofere candidatului suspectat de conflict de interese variante de a stinge acest conflict. În ultima instanţă se poate cere alocarea unui alt portofoliu candidatului. Cum niciuna dintre aceste variante nu au fost propuse Rovanei Plumb, social democraţii nu şi-au pierdut speranţa că Rovana Plumb va ajunge comisar european.

Din Bruxelles pentru TVR, Lucian Pîrvoiu.

Similare
RECOMANDĂRI