România, pregătiri “din umbră” pentru preşedinţia Consiliului UE
Sursa foto:rfi.ro Vizualizari:

România, pregătiri “din umbră” pentru preşedinţia Consiliului UE

România exercită o „preşedinţie din umbră” a Consiliului Uniunii Europene, de la 1 iulie, transmite ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu. Conceptul preşedinţiei din umbră e mai mult tehnic şi menit să asigure continuitate, explică, la RFI, Mihai Sebe, expert în politici europene. Dincolo de priorităţile pe care şi le-a stabilit, România va trebui să-şi consolideze statutul, context în care disputele politice interne devin principala vulnerabilitate, adaugă Mihai Sebe.

„Este o chestiune tehnică, dar de asemenea o chestiune care ţine cont de maturitatea noastră ca stat. Preşedinţia, prin complexitatea sa, presupune, pe lângă pregătirile deja în curs, şi o familiarizare din ce în ce mai intensă cu subiectele europene a funcţionarilor români implicaţi în acest proces. Această preşedinţie din umbră va asigura o tranziţie lină, va garanta ca preşedinţia României să fie o preşedinţie de succes, în sensul în care vom prelua preşedinţia la 1 ianuarie, având deja un background. De asemenea, trebuie să ţinem seama că preşedinţia României va fi marcată de evenimente importante, cum ar fi alegerile pentru Parlamentul European, care vor impacta ultimele două luni ale preşedinţiei, anume, mai şi iunie. Cu cât începem mai repede şi suntem mai familiarizaţi, cu atât şansele de a rezolva din ce în ce mai multe dosare legislative în timpul preşedinţiei României, vor fi mai mari”, a declarat Mihai Sebe într-un interviu pentru RFI.
 
Totodată, el a mai menţionat că durata medie de pregătire a unui mandat este de cel puţin un an, un an şi jumătate. „România a început pregătirile din 2016. În 2017 vorbim de pregătirea funcţionarilor. Sunt convins că vom reuşi să avem o preşedinţie de succes. Vom face faţă cu brio provocărilor tehnice, fiind o ţară care a abordat cu profesionalism această tematică. De alminteri, preşedinţia nu este un simplu exerciţiu individual. Presupune lucru în echipă, atât la nivel naţional, cât şi la nivel european. Împreună cu partenerii noştri vom reuşi să abordăm toate temele propuse”.
Similare
RECOMANDĂRI