Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

România, alături de Republica Moldova pe timp de criză

Europarlamentarii Eugen Tomac şi Rareş Bogdan dau asigurări că România nu va abandona Republica Moldova în plină criză energetică. Potrivit oficialilor de la Bucureşti, România va acorda Republicii Moldova cantităţi importante de păcură şi examinează posibilităţile tehnice de aprovizionare cu gaze naturale prin intermediul gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău.

În timpul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR Moldova, europarlamentarul Eugen Tomac a menţionat că, deşi întreaga Europă se confruntă cu problema gazelor naturale, România va ajuta Republica Moldova să depăşească această criză, în cazul în care nu se va ajunge la un consens cu cei din concernul rus Gazprom.

EUGEN TOMAC, europarlamentar, România: „Toată Europa traversează această criză energetică. Este o criză cu foarte multe substraturi, cu interese economice şi politice. Trebuie s-o spunem direct, Rusia a manipulat puternic preţul gazelor punând presiune incredibilă pe toate statele care achiziţionează gaze din această ţară. Cetăţenii trebuie să ştie că în situaţii limită Republica Moldova nu va rămâne singură. România este dispusă, din puţinul pe care-l are, să se împartă cu Republica Moldova ca să trecem împreună peste această iarnă.”

Şi europarlamentarul Rareş Bogdan a menţionat că România examinează mai multe posibilităţi de a susţine Republica Moldova pe timp de criză energetică.

RAREŞ BOGDAN, europarlamentar, România: „Am avut discuţii cu ministrul energiei de la Bucureşti, Virgil Popescu, pentru ca România să sprijine în mod direct Republica Moldova, în contextul negocierilor dure care se duc acum cu zona estică. În cazul în care discuţiile vor trena, România să poată ajuta cu alimentare cu gaze Republica Moldova prin Gazoductul Iaşi-Chişinău. Şi de asemenea, ajutor cu alimentare cu păcură. Am vorbit şi cu investitori din România care datorită noii guvernări de la Chişinău, vor să treacă Prutul.”

În urmă cu două zile Comisia pentru Situaţii Excepţionale a instituit stare de alertă în domeniul energetic. Potrivit deciziei autorităţilor, a început deja utilizarea păcurii pentru producerea energiei electrice şi termice. De asemenea, Guvernul de la Chişinău a început  pregătirea unor măsuri compensatorii pentru consumatorii casnici, industriali şi comerciali. În plus, autorităţile spun că sunt în căutarea unor soluţii pentru economisirea consumului de gaze naturale şi energie electrică.
Similare
RECOMANDĂRI