Roman Boţan şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al Comisiei securitate din Parlament. „Nu vreau să mă asociez cu această lege”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Roman Boţan şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al Comisiei securitate din Parlament. „Nu vreau să mă asociez cu această lege”

Preşedintele Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică din Parlamentul R. Moldova, Roman Boţan, a demisionat din funcţie. Acesta nu a fost de acord să semneze şi să prezinte raportul Comisiei la proiectul de lege privind sistemul naţional de paşapoarte şi cetăţenie.

„Eu am refuzat să semnez acest raport. Nu vreau să mă asociez din punct de vedere administrativ cu acest proiect de lege. De aceea, raportul a fost semnat şi prezentat de Eugen Carpov. Eu, în calitate de preşedinte de Comisie, trebuie să veghez ca să se respecte toate procedurile. Aici au fost comise încălcări. Din acest motiv demisionez din funcţia de preşedinte al Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică”, a precizat liberalul Boţan. 

Potrivit lui, faptul că prin acest proiect este extins numărul străinilor care pot obţine cetăţenia R. Moldova poate pune în pericol securitatea statului. „Anterior se vorbea de până la 5 000 de persoane care pot obţine cetăţenia R. Moldova dacă fac investiţii aici. Acum e vorba de zeci de mii. Persoanele acestea obţin şi drepturi politice pentru un anumit preţ. Eu cred că acest proiect de lege poate pune în pricol securitatea statului”, a mai adăugat Roman Boţan.

De asemenea, liberalul este nemulţumit şi de faptul că persoanele care urmează să obţină cetăţenia contra cost nu vor fi obligate să cunoască limba română şi prevederile Constituţiei. „Există riscuri de corupţie şi de securitate. Decretul preşedintelui privind acordarea cetăţeniei va conţine doar datele dosarelor, fără a indica numele şi prenumele, este o excepţie doar pentru aceste categorii. Iniţial se propunea să nu fie publicat decretul. Cine primeşte cetăţenie? Se doreşte secretizarea pentru cei care vor obţine cetăţenia. Banii vor putea parveni din fraudă, ar crea premise de legalizare a activelor ilegale, mai mulţi factori de coruptibilitate au fost identificate în rapoarte", a conchis Roman Boţan.

Similare