Sergiu Sîrbu: Revocarea va putea fi aplicată doar pentru deputaţii aleşi pe circumscripţiile uninominale
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Sergiu Sîrbu: Revocarea va putea fi aplicată doar pentru deputaţii aleşi pe circumscripţiile uninominale

Revocarea deputaţilor, supusă referendumului consultativ din 24 februarie, dacă va fi aprobată, va putea fi aplicată doar pentru deputaţii aleşi pe circumscripţiile uninominale. Conform prevederilor, orice revocare se face tot prin referendum, iar procedurile de desfăşurare a plebiscitului sunt stabilite în legislaţie. Declaraţii în acest sens au fost făcute într-un interviu pentru Radio Europa Liberă de către deputatul Sergiu Sîrbu, unul dintre autorii proiectului cu privire la referendumul consultativ, transmite IPN.

„În primul rând, un deputat ar trebui să lucreze pentru popor, să fie un veritabil reprezentant al cetăţenilor Republicii Moldova, să nu uite de interesul oamenilor, să-i reprezinte cu adevărat şi să lucreze doar în interesul poporului, nu în interesul nici al partidului, nici în interesul altcuiva”, a notat parlamentarul.

Sergiu Sîrbu a menţionat că referendumul care va avea loc pe 24 februarie, în ziua alegerilor, este un referendum consultativ, nu constituţional. „Şi dacă ea (revocarea n.r.) va fi agreată – atenţie! – nu înseamnă că imediat a doua zi deja deputaţii vor putea fi revocaţi. Noi avem nevoie de acest gir al poporului pentru ca ulterior să fie analizată experienţa internaţională, să cerem avizul Comisiei de la Veneţia, să vedem toate procedurile posibile sau imposibile, unde sunt limitele până la care putem merge, ca după asta să vedem exact care sunt temeiurile de revocare, procedura şi multe alte aspecte, astfel ca nici, pe de o parte, să nu fie abuz, iar, pe de altă parte, să fie eficient şi să fie un element de responsabilizare maximă a deputaţilor, deoarece nu este vorba doar de construcţie de poduri, deputaţii au anumite obligaţiuni. De exemplu, acelaşi număr de participări la şedinţe”, a spus Sergiu Sîrbu.

Potrivit lui, sunt deputaţi care nu vin pur şi simplu cu lunile la şedinţe, nici la şedinţele comisiilor, la şedinţele Parlamentului, care nu au nicio iniţiativă, care nu vin în teritoriu să se întâlnească cu alegătorii nicio dată la doi ani. „El este ales, el este imperativ şi gata. Iată de ce doar cu disciplina de partid este imposibil de a rectifica această problemă şi atunci revocarea ar veni ca ceva suplimentar la acest aspect. Iarăşi nu vorbim acum de detaliile tehnice, procedurale şi de temeiurile juridice de revocare; va fi următoarea etapă”, susţine deputatul.

Similare
RECOMANDĂRI