POLITIC

Republica Moldova va primi 60 de milioane de euro din partea UE. Acordurile au fost semnate astăzi la Bruxelles

post-img

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a luat parte astăzi, la Bruxelles, la ceremonia de semnare a unor documente importante pentru Republica Moldova şi cetăţenii ţării, alături de Katarína Mathernová, Director general adjunct pentru Politica de vecinătate şi negocierile de extindere la Comisia Europeană.

Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a semnat cu reprezentanţii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi ai Băncii Europene de Investiţii documentele ce confirmă încheierea acordurilor necesare pentru implementarea proiectului „Eficienţa energetică a Republicii Moldova”.

Datorită acestui proiect, în Republica Moldova va fi lansat un program naţional de reabilitare energetică a clădirilor din toată ţara, cu accent pe cele cu destinaţie socială. Beneficiare sunt instituţiile publice de importanţă naţională, precum spitalele republicane, dar şi cele de importanţă locală şi municipală - grădiniţe, şcoli, spitale municipale şi raionale. Astfel, doar prin reabilitarea instituţiilor spitaliceşti, anual, vor avea parte de servicii mai bune peste 250.000 de pacienţi, iar statul va economisi cel puţin 5,2 milioane de euro.

Proiectul presupune acordarea a două împrumuturi de câte 30 de milioane de euro de la BEI şi BERD, şi a unui grant de 2,8 milioane de la Platforma de Investiţii pentru Vecinătate a Comisiei Europene şi de la Fondul fiduciar de asistenţă tehnică pentru ţările PaE.

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Nicu Popescu susţine că ajutorul oferit de către Uniunea Europeană demonstrează că Republica Moldova are nişte susţinători, „prieteni adevăraţi şi o credibilitate internaţională” acordată Guvernului de la Chişinău. „Vom munci în ritm accelerat alături de colegii din Guvern pentru adoptarea în scurt timp a unui Plan național de acțiuni în domeniul crizei energetice, proiect care are scopul de a atenua impactul socio-economic urmare a creșterii prețurilor la gazele naturale, sporirea capacităţilor de a furniza servicii grupurilor vulnerabile - cu precădere servicii de bază pentru populație - și sprijinirea redresării socio-economice pe termen lung, securitatăţii energetice și tranziției energetice în R. Moldova”, declară Nicu Popescu.

Tot astăzi, a fost semnată Scrisoarea de intenţie privind disponibilitatea BEI de a acorda un împrumut de până la 150 de milioane de euro pentru Proiectul „Moldova Drumuri IV”. Din aceşti bani vor fi reabilitate, modernizate şi extinse peste 150 de kilometri de drumuri prioritare în toată ţara, iar o infrastructură rutieră modernă înseamnă beneficii în plus pentru oameni şi economie.