Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Republica Moldova îşi va alege preşedintele pe 1 noiembrie

Pe 1 noiembrie, în Republica Moldova vor fi organizate alegeri prezidenţiale. Data scrutinului a fost stabilită de parlamentul de la Chişinău cu voturile a 50 dintre deputaţi. În timpul şedinţei Legislativului, opoziţia a cerut demisia preşedintelui Dodon, după ce în spaţiul public au apărut imagini în care şeful statului primeşte de la fostul lider PDM, Vlad Plahoniuc, o pungă în care există suspiciunea că ar fi bani.

Potrivit legii, alegerile pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova pot avea loc cu cel puţin 30 de zile şi cel mult 60 de zile înainte de expirarea mandatului  preşedintelui în funcţie. Mandatul actualului preşedinte expiră pe 20 decembrie 2020.

„Se propune ca prin hotărârea parlamentului ziua de 1 noiembrie 2020 ca zi a alegerilor preşedintelui RM”, a spus deputatul PSRM Vasile Bolea.

„Propunerea noastră este ca alegerile să aibă loc pe data de 25 octombrie, este prima duminică în care potrivit legii pot avea loc alegerile prezidenţiale, primul tur. cu cât mai repede vom stabili data alegerilor cu atât mai repede vom scăpa de Igor Dodon”, a declarat SERGIU LITVINENCO, deputat PAS.

Propunerea opoziţiei ca alegerile prezidenţiale să fie organizate pe 25 octombrie nu a fost acceptată. În acelaşi timp, opoziţia a cerut demisia preşedintelui Dodon înainte de scrutinul prezidenţial.

„După o asemenea operaţiunea cum este culiokul, dacă ar fi ieşit în orice stat al lumii preşedintele şi-ar fi dat demisia. Aici, Plahotniuc s-a depăşit şi pe el. În condiţiile în care toată lumea mai ascunde, asta l-a umilit hal dându-i mită în culiok cu calendar”, a precizat LILIAN CARP, deputat PAS.

„A pierdut orice orientare, cu maşinile, cu paza de corp, un astfel de preşedinte vă doriţi”, A SPUS IURIE RENIŢĂ, deputat PPDA.

Deputaţii PSRM i-au luat apărarea şefului statului.

„Dnul Dodon este preşedintele ţării votat de un număr de cetăţeni de care dvs nici nu că imaginaţi ce înseamnă asta. că nu aveţi respect faţă de cetăţeni, e evident. Înţeleg de ce nu vă este preşedinte, că preşedintele dvs, dle Reniţă, este Plahotniuc”, a spus VLAD BATRÂNCEA, deputat PSRM/

Proiectul de hotărâre privind stabilirea datei de 1 noiembrie 2020 pentru scrutinul prezindenţial va intra în vigoare pe 15 august.
Similare
RECOMANDĂRI