Reforma sau optimizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Reforma sau optimizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova

Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) consideră că la ora actuală reforma administrativ-teritorială nu este o prioritate pentru Republica Moldova. Potrivit CALM descentralizarea ar ajuta la identificarea comunităţilor eficiente şi astfel ar exista un punct de pornire pentru elaborarea reformei administrativ-teritoriale.

Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ), a anunţat un concurs de selectare a unui grup de experţi care va elabora şi evalua şi mai multe opţiuni pentru optimizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova, notează mold-street.com.

Lipsa consensului în privinţa reforma administrativ-teritorială

În cadrul unei întrevederi cu Simon Böhler, managerul GIZ, reprezentanţii CALM au anunţat că organizaţia are un concept pregătit unde este expusă viziunea cumulată a Administraţie Publice Locale (APL) privind această reformă, ideea principală fiind amalgamarea voluntară a comunităţilor. Viziunea amplă a CALM urmează să fie prezentată colegilor de la GIZ.

"CALM a scos în evidenţă faptul că trebuie de învăţat din greşelile reformei implementate 1999 (trecerea de la raioane la judeţe).

O altă îngrijorare a CALM este fragilitatea democraţiei în Republica Moldova, iar APL sunt printre primii piloni ai democraţiei, deoarece ele sunt cel mai aproape de cetăţen", se arată într-un comunicat al organizaţiei.

Potrivit CALM, dacă se va amalgama brusc, matematic, fără a lua în considerare unele aspecte importante, am putea avea consecinţe grave.

Un alt aspect important este lipsa consensului în ceea ce priveşte reforma administrativ-teritorială. Atât societatea civilă, cât şi APL, dar şi APC sunt cam reticente în ceea ce priveşte implementarea acestei reforme.

Descentralizarea trebuie să continuie

Totodată, CALM este de părere că reforma administrativ-teritorială nu ar trebui să stopeze celelalte reforme. Reforma descentralizării şi a salarizării, democratizarea, îmbunătăţirea climatului de afaceri, starea generală a societăţii, economia statului sunt factori ce are trebui să fie o prioritare atunci când se discută despre reforma administrativ-teritorială.

CALM mai consideră că la ora actuală reforma administrativ-teritorială nu este o prioritate pentru Republica Moldova, mai importantă fiind descentralizarea care ar ajuta la identificarea comunităţilor eficiente şi astfel ar exista un punct de pornire pentru elaborarea reformei administrativ-teritoriale.

Filip: 900 de primării sunt prea mult

La începutul acestui an premierul Pavel Filip anunţă într-un interviu că după reforma Guvernului şi a administraţiei publice centrale va demara o reformă a administraţiei publice locale, dar şi una administrativă teritorială. Aceasta însă va avea loc abia după alegerile parlamentare din toamna anului 2018.

Totodată el vorbea şi despre câteva modele de reformă administrativă teritorială, despre care a anunţat încă câteva luni în urmă şi despre care se discută de câţiva ani.

"Adevărul este că în Moldova, pornind de la numărul populaţiei şi dimensiunea teritoriului, 900 de primării sunt prea mult. Înseamnă că nu avem nici capacitatea administrativă şi nici cea financiară", susţine premierul.

El spune că reforma administrativ-teritorială trebuie pregătită mai mult timp, pentru a o implementa rapid.

Similare
RECOMANDĂRI