POLITIC

Realizările cu care se laudă preşedintele Igor Dodon, la final de mandat. Experţii se arată mai puţin entuziasmaţi de reuşitele şefului statului şi îl acuză de populism

Politică externă echilibrată între Vest şi Est, sprijin social pentru cetăţenii cu venituri mici şi progrese considerabile în domeniul reintegrării ţării. Sunt câteva dintre realizările cu care se laudă preşedintele Igor Dodon, la final de mandat. Unii experţi se arată mai puţin entuziasmaţi de reuşitele şefului statului şi îl acuză de populism, în prag de alegeri.

Preşedintele nu şi-a prezentat raportul de activitate în prezenţa presei. Jurnaliştii nu au putut, astfel, să-i adreseze întrebări. Igor Dodon s-a lăudat, timp de o oră, cu obiectivele atinse în cei patru ani de mandat. La loc de cinste se află, după cum spune el, paşii făcuţi în diferendul transnistrean. 

IGOR DODON, preşedintele Republicii Moldova: "În această perioadă au avut loc 8 întrevederi cu liderul de la Tiraspol, cu d-nul Krasnoselski. O astfel de agendă consistentă nu a avut-o nimeni din 2009 încoace. Eu consider că am avansat pe reitegrarea ţării". 

Relaţiile bune dintre Chişinău şi Tiraspol au fost evidente mai ales în timpul ultimei întâlniri a lui Igor Dodon cu liderul separatist, Vadim Krasnoselski. 

Şeful statului nu a ezitat să se laude şi cu politica externă echilibrată între Vest şi Est. Igor Dodon spune că-şi doreşte relaţii privilegiate cu România şi Ucraina dar, în cei patru ani de mandat, niciunul din preşedinţii celor două state nu ne-a călcat pragul şi nici Dodon n-a fost invitat la Bucureşti sau Kiev. 

IGOR DODON, preşedintele Republicii Moldova: "Noi vom promova parteneriate strategice cu vecinii noştri, cu România, cu Ucraina". 

ION TĂBÂRŢĂ, expert, IDIS VIITORUL: "La moment relaţiile cu Ucraina au intrat într-o situaţie de stand bay, este greu de spus ce relaţii avem la nivel de guverne dintre RM şi Ucraina, că relaţii la nivel de preşedinte nu avem deloc. Referitor la relaţia cu România, relaţia la nivel de preşedinţie nu există, în mandatul său preşedintele Dodon n-a avut nicio întâlnire cu omologul său român". 

Preşedintele Dodon a fost prins pe picior greşit şi de experţii de mediu. Şeful statului se laudă că a fost cel care a venit cu iniţiativa de a iriga câmpurile folosind apele subterane. O adevărată catastrofă pentru mediu, spun ecologiştii. 

IGOR DODON, preşedintele Republicii Moldova: "În luna august guvernul a modificat hătărârea de guvern şi în scop de irigare se permite accesul la apele subterane, fântânile arteziene". 

ALECU RENIŢĂ, preşedinte, Mişcarea Ecologistă: ""Eu nu am alte cuvinte pentru Dodon decât următoarele el după ce ascuipat în faţa la o sumedenie de cetăţeni din Republica Moldova acum s-a dus şi scuipă şi în fântâna lor. Este un atac direct la securitatea ecologică a Republcii Moldova la securitatea cetăţenului, poţi msă il tii flămând da fără apă nu poţi de aceea este o crimă şi nu mă tem să spun că a înfăptuit-o Igor Dodon pentru că comanda a fost politică".

Preşedintele Igor Dodon a anunţat că va face publică, abia luna viitoare, decizia privind participarea la alegerile prezidenţiale din noiembrie.