POLITIC

Reacţiile părţilor după decizia CC privind interimatul funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova

post-img

Reprezentantul Guvernului la Curtea Constituţională, Eduard Serbenco, a declarat că preşedintele Parlamentului sau prim-ministrul, conform Legii cu privire la guvern, au la dispoziţie de la 3 la 14 zile pentru a semna decretul de numire a lui Eugen Sturza în funcţia de ministru al Apărării.

După ce Înalta Instanţă a decis că preşedintele Igor Dodon a cauzat un blocaj constituţional prin refuzul de a-l numi pe ministrul Apărării, şefii Parlamentului şi Guvernului urmează să decidă cine va primi jurământul viitorului ministru.

După pronunţarea verdictului CC, consilierul prezidenţial Maxim Lebedinschi, care a reprezentat preşedinţia la Curte, a declarat: "Circul continuă, rolurile au fost repartizate şi executate. Nu înţelegem cum o persoană care nu are nimic cu Ministerul Apărării va sta în fruntea unei instituţii de forţă".

Maxim Lebedinschi a afirmat că nu înţelege de ce Curtea a decis anterior că o persoană asupra căreia planează dubii de corupţie nu poate fi numită prim-ministru, iar alta poate fi numită ministru. Consilierul prezidenţial a spus că a aflat din presă că Eugen Sturza ar fi primit "zeci de mii de euro nu se ştie pentru ce".

"Condamnăm această hotărâre", a mai declarat Maxim Lebedinschi. 

Guvernul a sesizat Curtea Constituţională să constate circumstanţele care justifică instituirea interimatului funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova pentru numirea şefului la Apărare, după ce Igor Dodon a refuzat să facă acest lucru de două ori. În decizia sa, CC statuează că acest comportament constituie "o încălcare gravă a normelor constituţionale".