Reacţia Rovanei Plumb, după ce Comisia Juridică a PE a decis că nu poate fi comisar european: "E evident că decizia a fost una politică"
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Reacţia Rovanei Plumb, după ce Comisia Juridică a PE a decis că nu poate fi comisar european: "E evident că decizia a fost una politică"

Rovana Plumb nu mai poate fi comsiar european, iar premierul Viorica Dăncilă a anunţat că va veni cu o nouă propunere. Înainte de şedinţa Comisiilor juridice din Parlamentul European, Plumb a declarat că şi-a stins datoria, cedând creditorului două apartamente, dar în zadar. Situaţia a stârnit un adevărat război între preşedintele Iohannis, care critică guvernul pentru felul în care face nominalizări, şi premierul Dăncilă, care acuză opoziţia şi pe şeful statului că subminează interesele României.

Comisia Juridică a Parlamentului a respins propunerile de comisari ale României şi Ungariei.

Rovana Plumb spune că decizia comisiei este incorectă. Mai mult, preciza că va discuta cu preşedintele Parlamentului, David Sassoli, şi cu şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a clarifica situaţia.

"Decizia de astăzi a Comisiei JURI este una profund incorectă, contrară Regulamentului de Procedură a Parlamentului European şi eminamente politică.

Este incorectă pentru că potenţialul conflict de interese, avut în vedere de Comisie în prima fază a evaluărilor, a fost stins definitiv, prin angajamentul meu de a achita creditul conform scrisorii anexate.

Comisia a fost informată cu privire la acest aspect, ca urmare a scrisorii trimise de mine  către Preşedinta Comisiei JURI, coordonatorilor fiecărui grup politic din Comisia JURI şi tuturor membrilor acestei Comisii.

Este de precizat că stingerea conflictului de interese a fost o acţiune proactivă. Am considerat necesar să intervin pentru a elimina orice dubiu din partea Comisiei JURI, chiar dacă aceasta nu a făcut recomandări, aşa cum îi cerea Regulamentul şi chiar dacă posibilul conflict de interese era, în esenţă, o finanţare în acord cu legislaţia electorală din România.

Decizia Comisiei JURI se situează şi în afara Regulamentului de Procedură deoarece conform articolului 2, paragraf c), Comisia Juridică ar fi trebuit să ofere o serie de recomandări care să ajute candidatul să rezolve eventualele neclarităţi. Recomandările pot merge până la a i se indica respectivului candidat să renunţe la bunurile sau acţiunile care ar crea posibile conflicte de interese sau să găsească soluţii financiare pentru a stinge un posibil conflict - aşa cum a procedat în cazul altor comisari desemnaţi de către guvernele lor din Austria şi Spania. În ultimă instanţă, Comisia JURI poate să sugereze chiar schimbarea portofoliului. Niciunul dintre aceşti paşi nu a fost respectat.

În aceste condiţii, este evident că decizia Comisiei JURI a fost una politică. Majoritatea Comisiei a urmărit doar să incrimineze şi să discrimineze, nu să sprijine procesul de audiere şi să ofere soluţii, aşa cum îi cerea Regulamentul. Este acum clar că interesul Comisiei nu a fost să clarifice, ci să blocheze candidatura României.

Le voi prezenta această situaţie Preşedintelui Parlamentului European şi Preşedintei desemnate a Comisiei Europene.

Trebuie spus că atitudinea incorectă a Comisiei JURI a fost încurajată de opoziţia din România, în frunte cu Preşedintele Iohannis, care anunţa cu o oră înaintea deciziei că doreşte consultări pe tema nominalizării unui nou comisar european. De asemenea, trebuie menţionat lobby-ul negativ agresiv exercitat de liderul Grupului Europarlamentar Renew Europe, Dacian Cioloş, împotriva României. Preşedinta Comisiei JURI, membră a Grupului Renew Europe, s-a conformat pur şi simplu unei linii politice ostile candidaturii româneşti pentru funcţia de comisar european.

De asemenea, un rol important l-a avut şi europarlamentarul Siegfried Mureşan căruia i s-a propus, ca şi altora, funcţia de comisar european, în cazul respingerii candidaturii mele.

Din păcate, se dovedeşte, din nou, că forţele politice de dreapta acţionează chiar şi împotriva României pentru a-şi satisface interesele politice şi electorale", se arată în comunicatul transmis de Rovana Plumb.

Numai că PSD a renunţat deja la ideea ca Rovana Plumb să fie candidat şi caută alte variante.

Klaus Iohannis a invitat-o pe Viorica Dăncilă la Palatul Cotroceni să discute miercuri noua propunere din partea României pentru funcţia de comisar european.

De la Bruxelles, şefa Comisiei Europene cere rapid înlocuirea Rovanei Plumb.

Similare
RECOMANDĂRI