POLITIC

VIDEO. Rata de participare redusă a dus la invalidarea referendumului anti-Chirtoacă

Referendumul privind revocarea primarului general suspendat, Dorin Chirtoacă, a eşuat. Rata de participare la scrutin a fost mai mica de o treime şi, potrivit legii, în acest caz plebiscitul este ivalidat.

În timp ce liberalii jubilează, socialiştii îi acuză pe locuitorii care n-au ieşit la vot de indiferenţă faţă de soarta municipiului Chişinău. Asta în timp ce Republica Moldova a pierdut, în van, 9 milioane de lei.

Rata de participare la referendumul de demitere a primarului suspendat Dorin Chirtoacă a fost de doar 17,54%. Prea mică pentru a permite validarea plebiscitului.

Potrivit datelor preliminare prezentate de Consiliul electoral de circumscripţie, din totalul de 107.577 votanţi 87% s-au pronunţat pentru revocarea edilului, şi doar 12.88% au ales ca Dorin Chirtoaca să rămână în funcţie.

Cei mai nemulţumiţi de activitatea primarului sunt locuitorii sectoarelor Râşcani şi Botanica.
 
Edilul suspendat a mulţumit locuitorilor Chisinaului pentru faptul că nu au ieşit la vot, invalidând astfel scrutinul: „Vreau să mulţumesc locuitorilor Chişinăului pentru faptul că nu s-au dat prostiţi, pentru bunul simţ pe care l-au exprimat, prin nedorinţa de a participa la toată această bătaie de joc”.

De asemenea, liberalii spun că dosarele în care este implicat edilul ar fi o tentativă de a-l elimina pe Chirtoacă de pe arena politică.
Mihai Ghimpu, lider PL: „Faptul că astăzi lumea n-a ieşit la vot demonstrează că lumea crede că Dorin Chirtoacă n-a fost corupt şi este om cinstit. Este învinut, murdărit doar pentru faptul că să nu facă politică, au încercat să-I şifoneze viitorul lui politic”.

La rândul lor, socialiştii au salutat exerciţiul democratic desfăşurat ieri şi spun că de eşecul referendumului s-ar face vinovate partidele care au boicotat plebiscitul, dar şi oamenii indiferenţi fata de oraşul în care locuiesc.

Ion Ceban, preşedintele fracţiunii PSRM în CMC: „Respectăm şi voinţa celor care n-au ieşit. Oameni buni, vă place să mergeţi pe drumurile sparte, e treaba dvs. Vă place copiii dvs. să fie alimentaţi cu hrană alterată, noi nu vă putem face nimic. Aţi avut astăzi opţiunea să spuneţi „nu””.

După anunţarea rezultatelor preliminare ale referendumului, mai mulţi activişti civici, membri ai organizaţiilor unioniste, au protestat în faţa sediului socialiştilor, învinuindu-i de irosirea a 9 milioane de lei din bugetul statului, bani cheltuiţi pentru organizarea referendumului invalidat.

Eşecul referendumului de ieri presupune că Dorin Chirtoacă îşi păstrează funcţia de primar general al mun. Chişinău. Dar asta nu înseamnă că edilul se întoarce la primărie pentru că, în baza unei decizii a instanţei de judecată, primarul a fost suspendat din funcţie, fiind implicat în mai multe dosare penale.

Dorin Chirtoacă este învinuit de corupţie, trafic de influenţă şi depăşirea atribuţiilor de serviciu. El pledează nevinovat.