POLITIC

"Bаlkan Insight": Odată cu formarea noului guvern, în Republica Moldova totul a revenit la început

post-img

Odată cu aprobarea noului guvern minoritar, în Republica Moldova totul a revenit la început (situaţia politică de până la formarea coaliţiei PSRM-ACUM), scrie portalul analitic Balkan Insight.

Experţii consideră că "un astfel de scenariu este destul de previzibil", rămâne necunoscută doar "linia roşie" , a cărei trecere va atrage destrămarea coaliţiei de guvernare.

"Decizia socialiştilor de a pune capăt coaliţiei cu ACUM a fost instinctivă şi legată de dorinţa de a opri reformele profunde din sistemul justiţiei, care vizează eradicarea schemelor de corupţie. Guvernul Sandu a reprezentat o ameninţare reală pentru sistemul cleptocratic, creat de vechile elite, iar PSRM împreună cu Partidul Democrat au decis să blocheze reformele", se arată în studiu.

Autorii consideră că demisia Guvernului Sandu "convine atât socialiştilor, cât şi democraţilor".

"Democraţii vor să-şi recapete influenţa după ce cinci luni au urmărit cum sunt nimicite schemele de corupţie. Iar lipsa unei coaliţii formale cu PSRM va permite PDM să participe la formarea deciziilor de stat, fără a ajunge în centrul atenţiei criticilor interne şi internaţionale. Socialiştii, sau mai degrabă liderul lor informal Igor Dodon, intenţionează să extindă controlul politic asupra instituţiilor statului, crescând astfel şansele lui Dodon de a fi reales în funcţia de preşedinte în 2020", au menţionat experţii.

Potrivit lor, "sub presiunea unor membri ai PSRM şi sfaturilor de la Moscova, Dodon urma oricum să înlăture în curând Guvernul Sandu".

"Nou guvern a fost numit la scurt timp după ce Preşedintele Dodon l-a propus la funcţia de premier pe Ion Chicu, fostul său consilier economic. Dar, deoarece guvernele minoritare sunt, de regulă, instabile, alegerile anticipate vor avea loc nu mai târziu de alegerile prezidenţiale din toamna anului 2020. Acum, Dodon are sarcina de a convinge partenerii europeni că noul guvern al "tehnocraţilor" va continua şi va îmbunătăţi procesul de reforme, obţinând astfel sprijin. Însă acest lucru s-ar putea dovedi a fi o problemă destul de dificilă, căci Guvernul Sandu a fost răsturnat anume pentru că socialiştii şi Preşedintele Dodon nu au vrut să realizeze adevărate reforme pe principiul statului de drept", spun specialiştii.