Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Punctul pe AZI”: Un Guvern convenabil pentru Dodon este unul cu Plahotniuc. O nouă coaliţie PSRM-ACUM ar fi un dezastru pentru Blocul ACUM, opinie

În R. Moldova are loc o rearanjare politică în contextul alegerilor prezidenţiale, dar, în acelaşi timp, mai este vorba şi despre intenţia lui Vlad Plahotniuc de a reveni la putere, de a-şi demonstra utilitatea pentru SUA, de a încerca să îşi elimine anumite probleme în R. Moldova. De această opinie este fostul ambasador al R. Moldova la ONU, Vlad Lupan, care a declarat în cadrul emisiunii „Punctul pe AZI” de la TVR MOLDOVA, că problema Europei de Est, inclusiv a R. Moldova, sunt elitele corupte, ce se zbat pentru putere pentru a-şi umple buzunarul.

„Orice actor politic îşi doreşte să fie ales, să acceadă la putere, să fie la guvernare, în cazul R. Moldova guvernarea înseamnă bani pentru actorii politici corupţi, vorbim de un set de actori politici corupţi, revenirea lor la putere este pentru ei un scop important şi rearanjările politice pe care ei le fac este un lucru important pentru ei. Un alt scop al lor este demonstrarea de utilitate a lui Plahotniuc pentru SUA. El vrea să demonstreze o serie de elemente ce să-i permită să stea în SUA, dar, în acelaşi timp, pentru orice eventualitate el trebuie să revină în R. Moldova, el nu poate să revină dacă riscă să fie băgat după gratii de actualul Guvern, astfel, actualul Guvern trebuie să cadă. Problema Europei de Est, inclusiv a R. Moldova, sunt elitele corupte, se zbat pentru putere pentru a-şi umple buzunarul. Problema nu este doar în elite, dar şi în nivel relativ jos de educaţie a electoratului, precum şi faptul că migraţia populaţiei a motivat o serie de votanţi activi care şi-ar fi dorit o altfel de politică să plece din R. Moldova”, a spus el.

Expertul în politici publice, Ştefan Gligor, este de părere că s-au creat premisele demiterii Guvernului Chicu datorită faptului că sunt tot mai puţini oameni în coaliţia PSRM-PDM. „Avem o majoritate parlamentară ce este la limită şi este clar că dacă nu aveau certitudinea cei care ies din fracţiunea PDM că există o majoritate de oameni care nu vor susţine Guvernul Chicu în Parlament, atunci nu mai ieşeau. Cred că or să mai iasă, ca Guvernul Chicu să fie lipsit de suport. Problema nu este în demiterea guvenului Chicu, problema este în numirea unui nou Guvern”, a spus el.

Potrivit lui, în condiţiile demisiei Guvernului Chicu şi numirii altui Guvern, s-a putea lua în calcul trei scenarii: formarea coaliţiei PAS, Platforma DA, Pro-Moldova, Partidul Şor; formarea coaliţiei PSRM şi Pro-Moldova şi formarea unei coaliţiei PSRM-ACUM versiunea doi de la zero. El susţine că ultimul scenariu ar fi cel mai realist.

„Cred că dacă de data asta nu vor comite acele greşeli ca în prima coaliţie este posibil acest scenariu. Coaliţia PSRM-ACUM ar trebui să fie cu un singur scop - pe lângă administrarea crizei în sănătate, crizei economice, e vorba de pregătirea alegerilor parlamentare anticipate, în baza sistemului proporţional. Înţelegerea trebuie să fie din start pe alegeri parlamentare anticipate. Dacă nu vor merge pe alegeri anticipate, atunci timpul opoziţiei în politicul moldovenesc va trece. Dodon se va aşeza la masa de negocieri de dragul salvării propriei persoane. În 2019 nu s-a comis greşeala că s-a făcut coaliţie cu PSRM, nu existau alte opţiuni, problema e că nu au ştiut să negocieze şi să impună alegeri anticipate, au mers la momeala impusă de ruşi pentru a face guvern permanent”, a spus el.

De altă opinie este fostul ambasador al R. Moldova la ONU, Vlad Lupan, care a menţionat că o coaliţie PSRM-ACUM ar fi un dezastru pentru Blocul ACUM.

„Ei deja au făcut suficiente greşeli privind intrarea în coaliţie cu Dodon, care este interesat acum de un guvern provizoriu, care să ducă la perioadă electorală, să treacă el de alegeri, să fie ales. Coaliţia nu este bună nici pentru PAS şi Platforma DA, va lovi a doua oară aceste partide ce nu pot învăţa din trecut, nu cred că vor fi capabili să îl convingă pe Dodon să joace după reguli, pentru că Dodon nu pentru asta intră în coaliţie nu cineva, el intră în coaliţie pentru menţinerea puterii. Probabilitatea cea mai înaltă că un guvern convenabil pentru Dodon este unul cu Plahotniuc, asta s-a demonstrat la revenirea PSRM la guvernare cu PDM. Plahotniuc va încerca să creeze o coleziune juridică cu alegeri anticipate când ele nu pot fi organizate, fără guvern, cu unul temporar, el o va face pentru a-şi maximaliza şansele sale, ceea ce este important sunt alegerile prezidenţiale, cine va câştiga va putea să aducă mai multă lume în Parlament, el va încerca să facă aces lucru prin organizarea unor eventuale alegeri anticipate sau prin forţarea unei situaţii juridice în favoarea sa”, a spus Vlad Lupan.

„Plahotniuc este ultimul om care fi interesat de anticipate, după anticipate va avea foarte puţine mandate, îşi va diminua poziţiile în Parlament, el nu va fi axat pe anticipate, el va fi axat pe crearea unui Guvern comod, controlabil, ce îi va asigura o stabilitate relativă pe partea menţinerii oamenilor lui în structuri, e un scenariu ce trebuie prevenit şi acest lucru este posibil doar prin crearea acestei alianţe tehnice în vederea unei unor alegeri parlamentare”, a opinat expertul în politici publice, Ştefan Gligor.

Similare
RECOMANDĂRI