Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Punctul pe AZi”: Debarcarea Guvernului Chicu - un pas important pentru debarcarea lui Igor Dodon, sociolog

Debarcarea Guvernului Chicu ar fi un pas important pentru debarcarea lui Igor Dodon şi a PSRM-ului de la guvernare. De această opinie este sociologul român, Dan Dungaciu, care a declarat, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR MOLDOVA, că schimbarea puterii ar fi un semnal puternic din punct de vedere geopolitic.

„Văd schimbarea Guvernului Chicu ca un pas important pentru debarcarea lui Igor Dodon la alegerile prezidenţiale şi pentru schimbarea majorităţii. Nu fac iluzii că un Guvern nou într-o perioadă scurtă rezolvă enormele probleme pe care R. Moldova le are şi care se accelerează. Nu le rezolvi problemele pe dată cu un nou Guvern, dar deschizi o oportunitate de sprijin dinspre Europa, dinspre Occident şi nu e puţin lucru. Igor Dodon trebuie să primescă un semnal că lucrurile s-au sfârşit şi percepţia publică va fi că Dodon nu va mai avea putere este un semnal semnficativ. Igor Dodon este pe cale să plece, iar un pas în acest sens va fi schimbarea de Guvern. Şansa pe care Parlamentul o are este să dea un semnal care nu este doar politic, ci şi geopolitic. Lumea se uită din afară la R. Moldova, inclusiv pe ideea că pleacă Igor Dodon, care este omul Rusiei”, a spus Dan Dungaciu.

Sociologul român este de părere că ceea ce se întâmplă în Republica Moldova este o bătălie pentru putere ce în acest moment a intrat în acceleraţie pentru că se apropie alegerile prezidenţiale.

„Sigur că funcţia de preşedinte, chiar dacă nu este consistentă, la nivel simbolic este una importantă. Cel puţin pentru un preşedinte, ales în funcţie, dacă reuşeşte să declanşeze alegeri anticipate, evident, că îşi poate asigura şi o pondere mut mai importantă la nivelul Executivului R. Moldova. Desigur că această bătălie pentru putere este pe termen scurt, accelerată pentru acest eveniment. Pe termen lung sau mediu este o reechilibrare a situaţiei dezechilibrate de la 3 iunie 2019 când un anumit tip de înţelegere politică nu a mai funcţionat. La acest moment este extrem de multă putere în zona lui Igor Dodon, iar din această perspectivă cred că lucrurile nu mai pot rămâne aşa”, a menţionat el.

Totodată, Dan Dungaciu susţine că un nou Guvern ar putea fi investit cât mai aproape de alegerile prezidenţiale.

„Strategic vorbind aşa s-ar cuveni. Dacă va fi eficient trebuie să vedem, dar trebuie să fie un alt Guvern, pentru că el mai are şi alte funcţii, are funcţia de a transmite un mesaj că Igor Dodon pierde puterea, este un mesaj foarte important în perspectiva campaniei prezidenţiale. E inevitabil că o moţiune de cenzură trebuie depusă”, a menţionat sociologul român.

Similare
RECOMANDĂRI