PSRM va înainta moţiune de cenzură tuturor miniştrilor din Guvernul de la Chişinău
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

PSRM va înainta moţiune de cenzură tuturor miniştrilor din Guvernul de la Chişinău

Fracţiunea parlamentară a Partidului Socialiştilor (PSRM) intenţionează să iniţieze o moţiune de cenzură tuturor membrilor Guvernului, în primul rând vicepremierului pentru integrare europeană, Iurie Leancă. Declaraţia a fost făcută marţi, la o conferinţă de presă, de către deputatul PSRM, Vlad Batrîncea.

El a adus drept argument faptul că Guvernul încalcă deja de doi ani legislaţia, deoarece nu prezintă rapoarte de activitate în Parlament.

"Pentru prima dată în 25 de ani, Guvernul nu prezintă raport în Parlament. Prim-ministrul Pavel Filip a prezentat raportul la 4 ianuarie la o conferinţă de presă, în loc să vină şi să raporteze în Parlament. În acest sens, am pregătit moţiunile simple pentru fiecare membru al Guvernului, fapt ce îi va aduce pe miniştri în Parlament şi îi vom determina să răspundă la întrebările societăţii şi ale cetăţenilor", a spus deputatul.

Potrivit lui, "primul va fi cel mai mare european, Iurie Leancă, care a declarat recent că în trei ani Moldova va depune cererea de aderare şi va deveni membru al Uniunii Europene".

"În 2014, domnul Leancă, împreună cu colegul şi prietenul său Vlad Filat (fostul preşedinte al Partidului Liberal Democrat - "I."), a promis cetăţenilor că aderarea la UE va fi în 2015. Oamenii nu trebuie să creadă declaraţiile populiste ale lui Leancă, ci mai bine să atragă atenţie afirmaţiilor reprezentanţilor oficiali ai structurilor europene, care spun că UE nu intenţionează să accepte noi membri", a amintit socialistul.

Batrîncea a spus că, în sesiunea parlamentară curentă, socialiştii intenţionează să prezinte un proiect de lege care prevede înlocuirea disciplinei şcolare "Istoria românilor" cu "Istoria Moldovei". De asemenea, socialiştii doresc să iniţieze un moratoriu privind închiderea şcolilor, să adopte un proiect de lege care să interzică marşurile unioniste şi acţiunile care subminează suveranitatea statului.

"Nu veţi găsi nici o ţară în care să fie studiată istoria unei anumite etnii, mai ales că nu face parte din această ţară. În Franţa se studiază istoria ţării, dar nu a francezilor, aceeaşi situaţie este în SUA şi Anglia. De asemenea, intenţionăm să preluăm experienţa României, a cărei legislaţie prevede răspunderea penală pentru ponegrirea ţării", a spus el.

Membrul PSRM a declarat că partidul va cere publicarea celui de al doilea raport al agenţii de detectivi Kroll, "pentru ca ţara să-şi cunoască eroii şi pe cei care au beneficiat de furtul miliardului din sistemul bancar al Republicii Moldova.

"Singura modalitate de a scuti cetăţenii de obligaţia de a plăti miliardul transferat la datoria publică este de a-i trage la răspundere pe cei care au furat aceşti bani", a spus el.

Preşedinta PSRM, Zinaida Greceanîi, a menţionat că formaţiunea a pregătit un set de iniţiative legislative, care puţin probabil că vor fi sprijinite de majoritatea parlamentară, dar autorităţile oricum vor copia iniţiativele şi le vor prezenta ca ale lor, aşa cum s-a mai întâmplat.
Similare
RECOMANDĂRI