PSRM propune Parlamentului adoptarea unei declaraţii privind „politica externă echilibrată a Republicii Moldova”
Sursa foto:socialiştii.md Vizualizari:

PSRM propune Parlamentului adoptarea unei declaraţii privind „politica externă echilibrată a Republicii Moldova”

PSRM va propune deputaţilor o declaraţie privind „politica externă echilibrată a Republicii Moldova”. Anunţul a fost făcut astăzi de către deputaţii PSRM şi vine în contextul în care ACUM şi Partidul Democrat negociază un act privind consolidarea eforturile în susţinerea parcursului european al Republicii Moldova, iar în următoarele zile ar trebui să fie gata declaraţia comună.

„A venit momentul ca toate partidele să-şi asume erorile politice din trecut care au dus la divizarea ţării pe false criterii geopolitice, este momentul ca toţi politicienii, indiferent că sunt de stînga sau de dreapta, să-şi unească eforturile pentru a repune Republica Moldova pe o platformă externă echilibrată, una prin intermediul căruia cetăţenii moldoveni să se simtă protejaţi şi sprijiniţi, indiferent că se află în ţară sau peste hotare.
 
(…) Politica externă echilibrată în interesele cetăţenilor pentru Moldova trebuie să devină un proiect strategic naţional, care să aibă la bază interesele fiecărui cetăţean, nu interesele politice ale unor partide. În acelaşi timp, agenda politicii externe a Republicii Moldova nu trebuie să mai impună false bariere geopolitice, prin care colaborarea noastră internaţională să fie limitată la un grup restrâns de parteneri, în funcţie de interesele de moment ale unor partide. De aceea, atunci când vorbim de politică externă echilibrată avem în vedere o bună colaborare cu toţi partenerii internaţionali, care doresc să ajute ţara noastră”, se spune în declaraţia prezentată de socialişti.
 
Această politică echilibrată, potrivit declaraţiei presupune „realizarea eficientă a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, a parteneriatelor strategice stabilite pe platforma de cooperare guvernamentală cu Federaţia Rusă şi a noilor proiecte integraţioniste din spaţiul CSI, a proiectelor strategice derulate împreuna cu Statele Unite ale Americii, dar şi cu vecinii noştri România şi Ucraina. În acelaşi context, e nevoie să fortificăm şi relaţiile cu toate statele membre ale Uniunii Europene şi ale CSI”.

La acelaşi subiect: 

Sergiu Sîrbu spune că PD va fi, cel mai probabil, gata să susţine declaraţia cu privire la ireversibilitatea vectorului de integrare europeană

Similare
RECOMANDĂRI