POLITIC

PSRM ameninţă că va lua măsuri dure, iar funcţia de preşedinte va redeveni una de decor

Socialiştii îi cer preşedintelui Maia Sandu să o desemneze pe Mariana Durleşteanu la funcţie de prim-ministru, până pe data de 9 martie. Ultimatumul a fost dat de liderul PSRM care mai spune că dacă şeful statului nu se va conforma, atunci va lua măsuri dure, iar funcţia de preşedinte va redeveni una de decor. Preşedinţia a răspuns că nu operează cu ultimatumuri iar preşedintele are în permanenţă consultări cu societatea civilă şi experţi.

Igor Dodon i-a cerut preşedintelui Maia Sandu să desemneze neîntârziat candidatul majorităţii parlamentare la funcţia de premier. El susţine că strategia adoptată de şeful statului, de a aştepta să treacă trei luni din momentul demisiei premierului Chicu, este una greşită.

IGOR DODON, preşedinte PSRM: „După 23 martie nu se va schimba nimic în Constituţie. Dacă nu facem nimic până la 23 martie, asta înseamnă intrarea în blocaj total. Dacă Maia Sandu în mod intenţionat nu respectă constituţia, acest fapt nu oferă nici un motiv legal ca parlamentul să fie dizolvat. Deci, nici anticipate nu pot fi - indiferent de fanteziile politice ale unora. Un decret de dizolvarea a parlamentului emis în astfel de condiţii este nul, ilegal, neconstituţional.”

Liderul socialiştilor spune că va organiza negocieri cu fracţiunile parlamentare şi a chemat-o din nou la dialog şi pe Maia Sandu. El a exclus deocamdată posibilitatea iniţierii unui referendum de demitere a preşedintelui Republicii Moldova. Astăzi, şi liderul PPDA, Andrei Năstase, a criticat inacţiunile preşedintelui Maia Sandu. El insistă pe învestirea unui Guvern – lucru care va duce, într-un final, la declanşarea alegerilor anticipate.

ANDREI NĂSTASE, preşedinte PPDA: „Iată că am pierdut, câte... două luni şi. Se putea face mai mult lucruri. Îndemnul nostru de la PPDA este să nu mai facem populism, să renunţăm la acest populism steril cu care este intoxicată Republica Moldova. Haideţi să recurgem la lege şi Constituţie şi la cele mai eficiente mijloace pentru a ajunge acolo unde pretindem cu toţii că ne dorim – anticipate”.

Iar Partidul Acţiune şi Solidaritate insistă că doar alegerile anticipate sunt soluţia pentru depăşirea crizei politice. Într-un mesaj pe facebook, Igor Grosu a scris că: „Doar un Parlament care se va bucura de încrederea deplină a cetăţenilor va putea oferi stabilitate politică şi investi un guvern profesionist, onest şi eficient, capabil să scoată ţara din criză. "

Contactat de TVR Moldova pentru a comenta situaţia, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Maia Sandu a declarat că: „Preşedinţia nu operează cu ultimatumuri - aşa cum a anunțat anterior, în această săptămână doamna Maia Sandu desfășoară consultări cu societatea civilă, cu experți în drept și cu mai mulți actori sociali. Cu detalii vom reveni ulterior”.

Reamintim că, săptămăna trecută, Curtea Constituţională a declarat neconstituţional decretul Maiei Sandu de desemnare repetată a Nataliei Gavriliţa la funcţia de premier. Judecătorii au obligat preşedintele Republicii Moldova să iniţieze noi consultări cu fracţiunile parlamentare. Şeful statului a declarat că nu va face acest lucru şi că aşteaptă data de 23 martie, atunci când se vor împlini trei luni de la plecarea în demisie a Guvernului Chicu. Parlamentul poate fi dizolvat dacă eşuează două tentative de învestire a unui executiv sau în cazul în care legislativul nu adoptă legi în decursul a trei luni.