POLITIC

Promo-LEX: Practicile de răpire şi transmitere a persoanelor către structurile regimului din Tiraspol continuă

post-img

Practicile ilegale de răpire şi transmitere a persoanelor către structurile regimului din Tiraspol continuă, susţin reprezentanţii Asociaţiei Promo-LEX. Potrivit lor, în ultimii ani au fost înregistrate numeroase cazuri în care reprezentanţii miliţiei din regiunea transnistreană a Republicii Moldova au răpit persoane şi le-au transportat pe teritoriul aflat în afara controlului autorităţilor constituţionale.

La 27 iulie, fostul şef al aşa-zisului Departament de Interne din stânga Nistrului, Ghenadii Kuzmiciov, deplasându-se pe traseul Chişinău – Leuşeni, a fost oprit de către un echipaj al Inspectoratului Naţional de Patrulare pentru a-i fi verificate actele. Între timp, un alt vehicul, fără numere de înmatriculare, a oprit, iar patru mascaţi l-au pus la pământ pe Ghenadii Kuzmiciov, au luat toate actele din mâinile poliţiştilor, iar ulterior l-au reţinut pe Kuzmiciov şi s-au făcut nevăzuţi, transportându-l direct în or. Tiraspol, au anunţat reprezentanţii Promo-LEX în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit lui Ion Manole, director executiv al Asociaţiei Promo-LEX, există toate semnele unei răpiri şi este extrem de îngrijorător faptul că la această răpire ar fi participat organele de forţă constituţionale. "Dacă se demonstrează că reprezentanţii poliţiei sunt implicaţi, acest fapt poate servi ulterior drept argument pentru condamnarea Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, alături de Federaţia Rusă, deoarece acţiunile autorităţilor conţin fapte abuzive, fapte ce demonstrează că autorităţile constituţionale nu au creat mecaniste eficiente de apărare a drepturilor omului, dar şi de garantare a drepturilor persoanelor care se află legal pe teritoriu ţării”, a declarat Manole.

Asociaţia Promo-LEX condamnă practicile de colaborare între organele constituţionale de poliţie şi structurile ilegale din stânga Nistrului. Asociaţia reiterează faptul că potrivit Constituţiei Republicii Moldova, justiţia se realizează doar de către autorităţile constituţionale care trebuie să decidă asupra aplicării prevederilor legale.