POLITIC

Promo-LEX: Efectele sistemului mixt - posibilitatea de a candida dublu şi utilizarea fondurilor electorale

post-img

Dacă un eventual candidat inclus pe listă din partea unui concurent electoral pentru alegerile în baza circumscripţiei naţionale participă şi într-o circumscripţie uninominală în calitate de candidat independent, acesta obţine dreptul şi posibilitatea utilizării simultane a două fonduri electorale. Este constatarea Asociaţiei Promo-LEX în urma analizei situaţiei dublei candidaturi prin prisma respectării egalităţii şanselor în cadrul finanţării campaniilor.

Asociaţia Promo-LEX a analizat care este situaţia candidatului din lista naţională a partidului, care concomitent este şi candidat independent în circumscripţiile uninominale. 

Experţii Promo-LEX consideră vicioasă practica participării la alegerile parlamentare în calitate de candidat independent în circumscripţii uninominale a persoanelor incluse şi în listele de candidaţi pentru circumscripţia naţională. În primul rând, aceasta creează oportunităţi indirecte şi inegale de finanţare a campaniilor electorale pentru acele partide/blocuri electorale care vor admite astfel de situaţii, iar în al doilea rând, sunt create premise în vederea obţinerii dreptului şi posibilităţii de utilizare simultană a două fonduri electorale.

Experţii Promo-LEX recomandă:
  • modificarea art. 79 din Codul electoral cu scopul de a exclude posibilitatea ca persoana inclusă în lista candidaţilor din partea unui concurent electoral pentru alegerile în baza circumscripţiei naţionale să poată candida în circumscripţie uninominală în calitate de candidat independent, ci doar ca exponent al partidului sau exclusiv în calitate de candidat independent;
  • efectuarea de modificări şi completări la legislaţia şi cadrul normativ electoral;
  • intensificarea de către Parlament şi Guvern a eforturilor de ajustare a cadrului legal, ca urmare a recomandărilor formulate de Promo-LEX.