POLITIC

Promo-LEX a efectuat o analiză cu privire la posibelele efecte ale sistemului electoral mixt

post-img

Sistemul electoral mixt ar trebui aplicat nu mai devreme de alegerile din 2022, şi doar după înlăturarea deficienţelor subliniate de Asociaţia Promo-LEX. Acestea se referă la criteriile de formare a circumscripţiilor, oportunitatea utilizării resurselor administrative pentru alegeri, delegarea candidaţilor pentru constituirea consiliilor electorale de circumscripţie şi competenţa teritorială de soluţionare a litigiilor electorale pe teritoriul circumscripţiilor uninominale.

Afirmaţiile de mai sus se conţin într-un comunicat de presă emis de organizaţia neguvernamentală Promo-LEX.

Un studiu la temă efectuat de organizaţie vizează efectele care pot apărea în legătură cu implementarea sistemului electoral mixt, în special în cadrul circumscripţiilor uninominale, în varianta în care au fost trasate hotarele acestora de către Comisia Specială constituită în acest sens.

Printre problemele semnalate anterior era faptul că Hotărârea de Guvern a fost votată fără ca să fie soluţionată sesizarea depusă la Curtea Constituţională, problema votării de către studenţi, dar şi modul pripit de adoptare a acestei legi.

Pentru ca să fie depăşite problemele pe care le ridică implementarea sistemului mixt de alegere a deputaţilor în Parlament, Asociaţia Promo-LEX prezintă în Analiza sa o serie de deficienţe dar şi recomandări către Parlament.

Documentul poate fi accesat pe site-ul asociaţiei.