POLITIC

Proiect: Toţi deputaţii care nu cunosc limba română ar putea fi obligaţi să o înveţe

post-img

Fracţiunea liberală din Parlament îşi doresc ca toţi deputaţii să vorbească limba română. Mai ales cei care ies cu discursuri la tribuna centrală, ori vorbesc de la microfoanele special instalate în sala legislativului, să o facă în limba română. În acest sens, fracţiunea liberală a elaborat un proiect de lege pentru modificarea unor acte legislative.

Proiectul a fost elaborat având la bază hotărârea Curţii Constituţionale, prin care a fost oficializat statului limbii române.

„Este inexplicabil faptul că aleşii poporului, până în prezent, neglijează cunoaşterea limbii oficiale a statului şi utilizarea acesteia în activirarea pe care o desfăşoară”, se menţionează în nota informativă a proiectului.

Prin modificările propuse se numără şi includerea în Codul electoral a unei norme generale pentru persoanele care candidează şa funcţia de deputat, şi anume să cunoască limba oficială a statului.

Faptul că unii deputaţi nu cunosc limba oficială aduce cheltuieli majore, având în vedere că pentru aceştia toate actele trebuiesc traduse, iar prin excluderea instrumentului de traducere în limba rusă pentru deputaţi ar aduce o economie de 1,5 milioane anual din bugetul statului, spun autorii proiectului.

„Spre exemplu, în Germania nu există obligativitatea traducerii dezbaterilor parlamentare şi a documentelor scrise pentru deputaţi care aparţin minorităţilor naţionale” – este doar un exemplu adus în argumentarea proiectului.

Având în vedere că de la declararea Independenţei R. Moldova au trecut mai mult de 27 de ani, „considerăm că absolut toţi reprezentanţii minorităţilor naţionale au avut timp suficient să studieze şi să pozede limba statului suveran ăn care locuiesc, îndeosebi acei care candidează la funcţia de deputat şi urmează să reprezinte interesele cetăţenilor R. Moldova”, se menţionează în proiect.