POLITIC

Priorităţile în dosarul transnistrean, discutate de premierul interimar Aureliu Ciocoi cu preşedintele în Exerciţiu al OSCE, Ann Linde

post-img

Astăzi, în incinta Casei Guvernului, a avut loc întrevederea dintre Prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi, Viceprim-ministra Olga Cebotari şi Preşedinta în Exerciţiu a OSCE, Ministra Afacerilor Externe a Regatului Suediei Ann Linde, care se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, în cadrul dialogului s-a efectuat un schimb de mesaje şi de opinii pe aspecte privind cooperarea bilaterală, realizarea angajamentelor trasate în comun cu OSCE şi cu UE, precum şi pe marginea procesului de reglementare transnistreană, fiind reiterate elementele primordiale pe care se focusează pe durata mandatului său Preşedinţia în exerciţiu în OSCE din partea Suediei, printre acestea figurând aducerea unei contribuţii la soluţionarea conflictului transnistrean în conformitate cu exigenţele dreptului internaţional, sprijinirea eforturilor Republicii Moldova pe toate dimensiunile, promovarea egalităţii de gen ş.a.

Viceprim-ministra pentru Reintegrare a evidenţiat că pe parcursul anului 2021, pe filiera transnistreană sunt prioritare următoarele obiective:

1. Întreprinderea tuturor acţiunilor posibile pentru a asigura respectarea drepturilor omului şi a elimina toate barierele nejustificate în calea liberei circulaţii în/ din localităţile din regiunea transnistreană.

2. Realizarea măsurilor operative de combatere a pandemiei de COVID-19 pe ambele maluri ale Nistrului, cu suportul partenerilor internaţionali.

3. Revenirea la progresele marcate până în martie 2020 pe marginea înţelegerilor din ,,pachetul Berlin plus”, continuarea avansării în acest sens şi soluţionarea altor probleme urgente în interesul cetăţenilor.

4. Impulsionarea activităţii în toate formatele de negocieri agreate şi crearea terenului favorabil pentru convocarea unei noi runde oficiale a formatului „5+2”.

De asemenea, negociatoarea-şefă din partea Chişinăului în procesul de reglementare transnistreană a accentuat că în cadrul formatului de negocieri „5+2”, partea moldovenească mizează pe o activitatea orientată spre atingerea unor rezultate concrete şi pe mişcarea concomitentă pe toate coşurile de pe agenda negocierilor (social-economic, umanitar, politico-instituţional).

S-a reiterat şi faptul că reieşind din situaţia precară, creată în regiune pe durata pandemică, asigurarea protecţiei şi restabilirii drepturilor fundamentale ale omului de comun cu reluarea neîntârziată şi necondiţionată a liberei circulaţii între ambele maluri ale Nistrului rămân priorităţi-cheie ce urmează a fi promovate până la completarea lor integrală.

Preşedinta în Exerciţiu a OSCE a confirmat disponibilitatea deplină de a contribui activ la implementarea priorităţilor punctate şi de a marca rezultate substanţiale pentru a direcţiona procesele spre o nouă etapă de avansare.