Principalele direcţii de cooperare Republica Moldova-SUA, discutate la Washington
Sursa foto:gov.md Vizualizari:

Principalele direcţii de cooperare Republica Moldova-SUA, discutate la Washington

Principalele direcţii de cooperare şi priorităţile dialogului strategic dintre cele două state au fost discutate luni, 25 iunie, la Washington, de către prim-ministrul Pavel Filip şi secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo. Oficialii au evaluat situaţia privind securitatea regională în Europa de Est şi au evidenţiat importanţa colaborării dintre Republica Moldova şi SUA şi a contracarării riscurilor de imixtiune externă.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, citat de IPN, premierul a exprimat gratitudine pentru asistenţa constantă acordată de SUA în promovarea reformelor structurale şi a valorilor democratice în Republica Moldova, menţionând drept priorităţi continuarea implementării Acordului de Asociere cu UE şi desfăşurarea unor alegeri transparente la expirarea mandatului actualului Parlament.

Premierul a exprimat recunoştinţă pentru aportul părţii americane în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, fapt care a contribuit la înregistrarea progreselor în formatul de negocieri „5+2”.

De asemenea, Pavel Filip a reconfirmat deschiderea autorităţilor de la Chişinău pentru amplificarea comunicării pe subiecte care vizează reformarea sistemului de apărare din Republica Moldova, consolidarea securităţii energetice şi colaborarea pe filiera comercial-economică.

La rândul său, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a agreat menţinerea unui dialog activ cu oficialii din Republica Moldova în domeniul securităţii regionale.
Similare
RECOMANDĂRI