POLITIC

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, nu vede un pericol în armata rusă de ocupaţie

Igor Dodon ia apărarea armatei ruse de ocupaţie din stânga Nistrului. Şeful statului a declarat, săptămâna trecută, la postul public de televiziune, că militarii ruşi nu ar fi trupe de ocupaţie, ci doar asigură paza depozitelor de muniţii şi armament de la Colbasna.

Prin urmare, afirmă Dodon, armata rusă nu ar fi un pericol pentru Republica Moldova. Invitat la Televiziunea Publică, preşedintele Dodon, care este şi garant al integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, a punctat condiţiile în care armata rusă, pe care nu o consideră de ocupaţie, va pleca din Republica Moldova.
 
Fostul ambasador al Chişinăului la Washington, Igor Munteanu, îl contrazice, însă, pe Dodon. Armata rusă de ocupaţie este un factor de ameninţare şi presiune nu doar pentru Chişinău, consideră şi secretarul de stat al Ministerului Apărării de la Chişinău.
 
Igor Dodon a mai declarat că trupele ruse ar avea o singură misiune în regiunea transnistreană - de a păzi depozitele de armament şi muniţii de la Colbasna. Aşa că, susţine Dodon, soldatul rus din stânga Nistrului nu reprezintă un pericol pentru Republica Moldova.
 
Estimările experţilor arată însă că în raioanele de est staţionează ilegal peste 1500 de militari ruşi, şi nu câteva sute, cum ne spune şeful statului, iar misiunea reală a trupelor de ocupaţie este cu totul alta. 
 
Fostul vicepremier pentru Reintegrare de la Chişinău, Eugen Carpov, prezintă o cifră îngrijorătoare.
 
Pentru întreţinerea şi modernizarea Armatei Naţionale, Chişinăul alocă aproximativ 0,4 la sută din PIB. Prin comparaţie, autorităţile secesioniste de la Tiraspol cheltuiesc 6% din PIB-ul regiunii.
 
În ultimii ani, trupele ruse de ocupaţie, împreună cu forţele paramilitare separatiste, îşi arată forţa tot mai des. Dacă în 2016 au desfăşurat în regiune 48 de exerciţii militare, inclusiv cu forţarea Nistrului, anul trecut numărul acestora a fost aproape dublu – 150, iar în primele trei luni ale acestui an au fost organizate 54 de astfel de exerciţii militare ilegale. Caracterul ofensiv al acestora trezeşte îngrijorare, spune secretarul de stat al Apărării de la Chişinău. 
 
Iar comandamentul unic este Moscova. O dovadă este implicarea activă a acestor forţe din regiunea separatistă la exerciţiile militare ruso-beloruse "Zapad 2017", desfăşurate în septembrie, anul trecut.