Preşedintele R. Moldova a avut o întrevedere cu vicepreşedintele Comisiei Europene
Sursa foto:Igor Dodon/Facebook Vizualizari:

Preşedintele R. Moldova a avut o întrevedere cu vicepreşedintele Comisiei Europene

Preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon a avut o întrevedere cu vicepreşedintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energetică, Maroš Šefčovič, cu care a discutat „aspecte ale securităţii energetice naţionale şi regionale.

Igor Dodon i-a spus oficialului european că aprovizionarea cu gaze naturale a ţării noastre este una dintre cele mai importante preocupări ale conducerii Republicii Moldova, în special, în contextul disputei dintre Federaţia Rusă şi Ucraina - “Gazpromul” fiind unicul nostru furnizor de gaze, iar Ucraina, la moment - singura cale de tranzit pentru Republica Moldova.

„În context am relatat despre îngrijorarea noastră privind livrarea gazelor naturale în Moldova după 1 ianuarie 2020, reieşind din faptul că contractul de tranzitare a gazelor prin teritoriul Ucrainei expiră, situaţia fiind neclară pentru toate părţile implicate. Am reamintit că Ucraina tranzitează gazele ruseşti nu doar în Republica Moldova, ci şi în ţările balcanice. Respectiv, există riscuri pentru toată regiunea.

Totodată, am informat partenerii europeni despre negocierile pe care le-am avut recent cu conducerea companiei “Gazprom” cu privire la livrarea gazelor în Moldova, dar şi despre scenariile posibile în cazul sistării tranzitului prin Ucraina”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook. 

Amintim că Igor Dodon întreprinde o vizită de lucru de două zile la Bruxelles, unde voi avea întrevederi cu mai mulţi oficiali din cadrul UE, NATO şi Senatului Belgiei.

Similare
RECOMANDĂRI