POLITIC

Preşedintele Klaus Iohannis, despre procedura de numire a şefilor de parchete: Nu am de gând să fac rabat de la integritate, profesionalism

Preşedintele Klaus Iohannis, întrebat de jurnalistul TVR, Ramona Avramescu, despre procedura de numire a şefilor de parchete: Nu am de gând să fac rabat de la integritate, profesionalism. Meritocraţie şi în acest domeniu.

Ramona Avramescu: Avem în acest moment o situaţie fără precedent în sistemul de justiţie. Toate marile parchete sunt conduse de interimari. După modificarea legilor justiţiei, care v-a mai ajustat atribuţiile, aţi rămas cu această atribuţie, de a numi dumneavoastră procurorii, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM. În eventualitatea în care veţi câştiga al doilea mandat, cât de repede intenţionaţi să faceţi acest lucru şi pe baza căror criterii?

Klaus IohannisÎncepând cu jumătatea lunii decembrie, dacă nu mă înşel, expiră şi aceste interimate. Această chestiune este una care trebuie rezolvată, dar găsind soluţia bună. În rapoartele MCV, tot timpul ni s-a spus că trebuie să găsim o abordare, o metodologie robustă, solidă, transparentă. L-am rugat deja pe domnul ministru Predoiu să trateze prioritar această chestiune şi din informaţiile mele lucrează la aşa ceva. Lucrează la o metodologie şi imediat după alegeri voi continua discuţia pentru a vedea cât de repede este pregătit Ministerul Justiţiei pentru a prezenta public această metodologie, a o discuta şi a o pune în practică, aşa încât într-un termen rezonabil, adică în câteva săptămâni, sau până în februarie, să fie ocupate prin concurs aceste posturi.

Ramona Avramescu: Prin metodologie înţelegem procedura de selecţie transparentă.

Klaus IohannisProcedura în sine, pentru că legislaţia este moementan seacă şi nu satisface cerinţele MCV şi ale opiniei publice. Ministrul propune, CSM-ul avizează, preşedintele numeşte. Trebuie mai mult, trebuie să avem o descriere mai clară: cum se înscriu în concurs, cine evaluează, cine selectează etc. Cred că vom găsi împreună cu noul guvern soluţii foarte bune.

Ramona Avramescu: În această metodologie ce pondere credeţi că ar trebui să aibă criteriile de integritate sau până unde ar trebui să se întindă ele. În acest moment, procurorul general interimar are o problemă cu un plagiat şi cu toate acestea este în vârful Justiţiei. Cât de departe trebuie să meargă aceste chestiuni de integritate?

Klaus IohannisEu nu am de gând să fac rabat de la integritate. Integritate, profesionalism. Meritocraţie şi în acest domeniu.

Ramona Avramescu: Şi în raport cu Justiţia, predecesorul dumneavoastră, Traian Băsescu, se autodefinea preşedinte jucător. Doamna Dăncilă v-a numit recent preşedinte spectator. La finalul acestui mandat, dacă ar fi să daţi o definiţie, care ar fi aceasta şi de ce?

Klaus IohannisAsta vă las pe dumneavoastră să evaluaţi, aici sau în altă parte, ce fel de preşedinte am fost eu în primul mandat. Totuşi, câteodată, de la PSD mi se spune că am fost spectator şi că am fost inactiv, dar după o jumătate de oră, mi se spune, tot de la PSD, că vreau să acaparez totul şi sunt un preşedinte dictator şi mă bag peste tot. Ei trebuie să se hotărască care este adevărată. În realitate, adevărul este la mijloc. Sunt un preşedinte care, real, se implică, vine cu soluţii şi care vine cu prespective. Nu mă joc, nici nu dictez, prezidez.