Premierul la Bruxelles: Parteneriatul Estic merită o nouă decizie politică vizionară de apropiere din partea UE
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Premierul la Bruxelles: Parteneriatul Estic merită o nouă decizie politică vizionară de apropiere din partea UE

Limitele Parteneriatului Estic devin tot mai clare, iar dilema este ce trebuie de făcut ca acesta să rămână atractiv şi pentru ţările care îl constituie, şi pentru statele UE. Este declaraţia premierului Pavel Filip la Conferinţa de nivel înalt dedicată aniversării a zecea de la lansarea Parteneriatului Estic.

Potrivit premierului, transformările care au loc în ţările Parteneriatului Estic sunt evidente şi acestea merită în perspectivă o nouă decizie politică vizionară de apropiere de UE.

Pavel Filip a declarat că, pe lângă a zecea aniversare a Parteneriatului Estic, este marcată şi a cincea aniversare de la semnarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu UE, precum şi de la liberalizarea regimului de vize. Şi, potrivit premierului, rezultatele sunt vizibile – peste două treimi de cetăţeni au beneficiat de acest regim liberalizat, iar şi mai important este că exporturile pe piaţa UE au depăşit două treimi din totalul exporturilor din Republica Moldova.

În ceea ce ţine de lecţiile însuşite, Pavel Filip spune că acestea sunt multe. Una dintre ele este că nu poţi face nimic fără o echipă dedicată şi bine pregătiră. Şi aici este vorba nu doar despre autorităţile statului, dar şi despre societatea civilă, mediul de afaceri. De asemenea, este nevoie să înveţi să comunici eficient ce înseamnă UE, Acord de Asociere etc.

„La baza acestui proiect a stat voinţa politică şi în continuare cred că succesele pot fi obţinute având la bază voinţa politică. Bineînţeles, avem încă foarte mult de lucru. Trebuie să implementăm angajamentele în sfera bunei guvernări, asigurării standardelor democratice, armonizării legislative. Unele domenii, trebuie să recunoaştem, se reformează mai uşor, altele sunt mult mai rezistente. Este un lucru complex, care are nevoie de timp, dar este important să vă spunem că noi suntem absolut determinaţi”, a notat prim-ministrul.

Pavel Filip a propus „să facem un pas înainte şi să ne mişcăm în următorii cinci-zece ani de la cooperare spre coeziune”.

„Al doilea mesaj ar fi cel care duce spre cetăţeni, şi anume ca cetăţenii să beneficieze mai mult sau să simtă mai mult schimbările pozitive din beneficierea serviciilor, mai ales în cazul celor la care apelează zilnic: transport, sănătate, servicii bancare, telecomunicaţii”, a menţionat premierul.

Premierul s-a referit şi la dezvoltarea economică, menţionând că este nevoie de susţinerea statelor membre UE.

„Cel de-al patrulea mesaj ţine de securitate şi aici trebuie să recunoaştem că toate realizările din sfera socială, economică pot fi reduse la zero în lipsa securităţii şi stabilităţii regionale. De aceea, securitatea trebuie să devină una din priorităţile reale ale Parteneriatului Estic. Şi ultimul mesaj ţine de deschiderea spre noi orizonturi prin abordări creative în identificarea noilor oportunităţi de cooperare şi integrare”, a mai spus premierul Pavel Filip.

Cea de-a zecea aniversare a Parteneriatului Estic este marcată printr-o o serie de reuniuni de nivel înalt la Bruxelles.
Similare
RECOMANDĂRI