Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Premierul desemnat, Ludovic Orban, despre echipa cu care se va prezenta în Parlamentul României: „Nu am intenţia de a schimba vreun ministru"

"Nu suntem într-o criză. Suntem într-o situaţie în care, România, ca să fie sigură că revine pe drumul corect, are nevoie ca cetăţenii să aleagă un Parlament care să-i reprezinte cu adevărat. Ăsta nu (nu-i reprezintă n.r.). S-a şi văzut", a subliniat vineri seară Ludovic Orban, invitat la "România 9" . Desemnat din nou de preşedinte să formeze un cabinet, Orban a prezentat la TVR calendarul imediat, dar şi unul pe termen mediu.

Biroul politic al PNL a fost convocat pentru luni. Premierul desemnat va prezenta în cadrul forului de conducere un program de guvernare actualizat.

"Trebuie să scoatem din programul de guvernare destul de mult, adică ceea ce am rezolvat din punctele care au existat în programul de guvernare şi, evident, să adăugăm câteva obiective noi", a subliniat Ludovic Orban. El a acceptat că, deşi acest program de guvernare ar putea pica la vot, va reflecta obiective pe care şi le asumă Partidul Naţional Liberal.  "Pentru că nu sunt convins 100% că va pica. (...) Există şi posibilitatea să fie învestit guvernul. Cu voturile cui, domnule Cristache? Cu voturile PSD-ului, adică ale celor care au iniţiat moţiunea de cenzură ca să ne dea jos", a completat Orban.

Birourile permanente vor stabili apoi calendarul. Totul trebuie să se finalizeze în maximum 15 zile cu votul plenului Parlamentului.

"În mare, echipa rămâne aceeaşi. (...) Nu aş da acum detalii, pentru că nu e numai decizia mea, este decizia organismului de conducere al PNL. (...) Lucrurile sunt bune, pentru că noi rămânem în funcţie", a subliniat Orban.

Întrebat dacă va schimba vreun ministru, premierul desemnat a răspuns că nu, nu are această intenţie.

Guvernul nu va putea trece în Parlament decât dacă este votat de parlamentarii PSD, a explicat liderul liberalilor. "Dacă este votat de parlamentarii PSD înseamnă că parlamentarii PSD, prin votul pe care îl dau, vor spune: suntem de acord cu programul de guvernare, suntem de acord cu componenţa guvernului, suntem de acord ca guvernul să fie guvern PNL, ca PNL să guverneze România, suntem de acord să nu mai facem opoziţie, că noi am învestit guvernul. Nu vă daţi seama că sunt ridicoli? Nu-i mai spală 7 ape după o asemenea ispravă", a adăugat Ludovic Orban.

Parlamentarii PNL vor fi prezenţi la şedinţa în care se va vota executivul, pentru a asigura cvorumul, dar nu vor vota.

Premierul desemnat a prezentat şi un posibil calendar pentru declanşarea alegerilor anticipate, care ar putea avea loc în intervalul 14-21-28 iunie.

"După ce vom avea alegeri parlamentare şi va exista o majoritate serioasă, va trebui să pregătim un proces de revizuire a Constituţiei, în care să nu se mai permită emiterea de ordonanţe de urgenţă", a subliniat Ludovic Orban în finalul discuţiei cu Ionuţ Cristache.

Similare
RECOMANDĂRI