Premierul a mulţumit tuturor funcţionarilor implicaţi în desfăşurarea corectă a alegerilor din 20 octombrie
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Premierul a mulţumit tuturor funcţionarilor implicaţi în desfăşurarea corectă a alegerilor din 20 octombrie

În debutul şedinţei de astăzi, Maia Sandu a adus un mesaj de mulţumire pentru munca zecilor de mii de oameni care au fost implicaţi duminică, 20 octombrie în organizarea alegerilor locale din Republica Moldova. Şefa Executivului a subliniat că alegerile sunt un exerciţiu democratic important pentru actualul Guvern, acesta implicând membri ai comisiilor electorale, observatori naţionali şi internaţionali, poliţişti şi mulţi alţi angajaţi ai statului.

„Pentru acest Guvern este foarte important să asigurăm condiţii pentru alegeri libere şi corecte, în special după ce Guvernarea precedentă a reuşit să discrediteze la nivel internaţional alegerile în Republica Moldova. De aceea, aşa cum am anunţat şi înainte de primul tur al scrutinului, reiterez că nu vom tolera implicarea funcţionarilor pe perioada orelor de muncă în campanie electorală şi vom sancţiona utilizarea resurselor administrative în scopuri politice”, a declarat Premierul.  

Potrivit informaţiilor raportate în cadrul şedinţei Guvernului de Ianuş Erhan, Secretar de stat al MAI, în ziua alegerilor peste 4500 de angajaţi ai MAI au fost implicaţi în vederea asigurării corectitudinii scrutinului. În acelaşi timp, au fost raportate 112 încălcări ale legislaţiei electorale, dar şi alte 3 procese penale înregistrate care ţin de ameninţarea şi coruperea alegătorilor. „Vreau să menţionez că avem înregistrate mult mai puţine încălcări decât la scrutinul precedent când la alegerile parlamentare din februarie 2019 au fost constatate 270 de încălcări, acum sunt mai puţine, după cum vedem 115 în total. Ne pregătim pentru turul 2, unde urmează alegeri în 383 de localităţi pentru a asigura legalitatea procesului electoral”, a menţionat  Ianuş Erhan.

Un alt subiect important abordat de Premier în cadrul Şedinţei Guvernului ţine de problema siguranţei alimentelor. În cadrul şedinţei, Maia Sandu a solicitat să fie raportate detalii despre cazul legumelor cu conţinut inadmisibil de metale, care au fost confiscate de ANSA şi nu au ajuns la consumatori. Totodată, Prim-ministrul a ţinut să se adreseze producătorilor care trebuie să respecte normele ce vizează calitatea produselor, dar şi către angajaţii instituţiilor cu responsabilitate directă pe astfel de cazuri. „Noi, în calitate de instituţii ale statului responsabile pentru sănătatea cetăţenilor, pentru siguranţa alimentelor, o să facem tot ce ne permite cadrul legal ca să protejăm cetăţenii. Rog instituţiile statului, în special ANSA, vigilenţă maximă pentru a nu admite şi alte cazuri similare”, a subliniat Maia Sandu.

Igor Talmazan, şeful Corpului de Control al Prim-ministrului a venit cu detalii pe marginea acestui caz, după ce şefa Executivului a dispus verificarea calităţii produselor şi contracararea irigării ilicite cu apă poluată din râul Bâc. „Au fost întocmite mai multe procese verbale contravenţionale pe numele fiecărui agent economic în parte sau persoană fizică care a înregistrat încălcări. Potrivit rezultatelor din laboratorul ANSA s-a constatat că mai multe produse nu corespund normativelor de rigoare şi au depăşiri la metalele grele. Este vorba despre plumb care a depăşit indicii de aproximativ 4 ori, fapt ce este destul de periculos pentru sănătatea cetăţenilor. Astfel, a fost dispusă distrugerea loturilor de marfă. Totodată, în procesul de lucru a fost identificat un caz în care a fost eliberată autorizaţia de mediu pentru utilizarea apei. În urma examinării, s-a decis iniţierea documentării pentru a identifica legalitatea autorizaţiei.  Noi vom întreprinde toate măsurile pentru a nu permite ca marfa să dăuneze sănătăţii cetăţenilor”, a menţionat şeful Corpului de Control al Prim-ministrului.  

O altă noutate, anunţată în debutul şedinţei de Prim-ministru, vizează desfăşurarea campaniei anuale de plantare „Un arbore pentru dăinuirea noastră”, care va avea startul sâmbătă, 26 octombrie. „Vreau să încurajez toţi angajaţii instituţiilor publice şi private să participe la aceste activităţi. Şi Cabinetul de miniştri este aşteptat să mergem pentru a pune umărul. Vreau să reiterez că creşterea suprafeţelor de împădurire este o prioritate a acestui Guvern. În acest sens, trebuie să ne asigurăm că toate proiectele care au fost iniţiate cu sprijin extern se derulează fără tergiversări şi să insistăm să identificăm surse suplimentare ca să realizăm această prioritate”, a declarat Prim-ministrul Maia Sandu.    

Similare
RECOMANDĂRI