PPDA se va reforma şi va crea asociaţia aleşilor săi locali
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

PPDA se va reforma şi va crea asociaţia aleşilor săi locali

Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA) îşi propune să creeze o asociaţie a primarilor şi consilierilor, aleşi în urma scrutinului din 20 octombrie şi în turul doi din 3 noiembrie. Decizia a fost luată la şedinţa Consiliului Politic Naţional al formaţiunii, în cadrul căreia a fost făcută o analiză a modului în care s-au desfăşurat alegerile locale şi procesul de constituire a structurilor administraţiei publice locale.

„Platforma Demnitate şi Adevăr consideră starea actuală a finanţelor publice locale şi nivelul de descentralizare drept lamentabilă şi condamnă tentativele guvernării PSRM-PDM de a păstra actualul model hipercentralizat al statului. Republica Moldova este codaşă la capitolul autonomiei locale cu numai 12% venituri proprii în bugetele locale faţă de 34,4% indicatorul mediu în UE”, a spus liderul PPDA, Andrei Năstase, în cadrul unei conferinţe de presă, după şedinţa Consiliului.

Potrivit lui, autorităţile locale au obligaţia de a îndeplini 22 de funcţii prevăzute de legislaţia existentă pentru care nu au nici resurse, nici capacităţi efective. „Noi, Platforma Demnitate şi Adevăr, vom fi principalul avocat al descentralizării şi autonomiei locale în Republica Moldova, vom munci şi ne vom bate pentru ca oraşele şi comunele noastre să se poată dezvolta şi autoadministra mai bine şi cu demnitate. Platforma Demnitate şi Adevăr  garantează sprijinul său proiectelor de dezvoltare şi continuare a înfrăţirilor fireşti, organice, practice, cu alte colectivităţi locale din România, dar şi din Europa”, a afirmat Andrei Năstase.

Potrivit liderului PPDA, Consiliul Politic Naţional a trasat pentru deputaţii delegaţi de formaţiune în Parlament „sarcini clare în vederea păstrării unei coeziuni democratice”, pentru a elabora, adopta şi promova legi de care cetăţenii ţării. „Printre priorităţile legislative se numără continuării investigării furtului miliardelor şi controlului parlamentar asupra recuperării acestor bani. Este vorba şi despre continuarea neabătută a reformei justiţiei, curăţarea sistemului de elemente infracţionale, atât în Procuratură, cât şi în sistemul judecătoresc”, a spus el. Alte priorităţi ţin de promovarea politicilor care să asigure mai multe beneficii sociale, susţinerea producătorilor autohtoni, precum şi demonopolizarea economiei, transmite ipn.

„Platforma Demnitate şi Adevăr, în urma dezbaterilor consistente de astăzi, porneşte pe calea unei necesare reforme interne de partid, o decizie matură, responsabilă, care va da rezultate în timpul cel mai apropiat. Scopul reformei pe care o anunţăm astăzi e de a îmbunătăţi mecanismele de planificare strategică, organizare şi coordonare, comunicare şi interacţiune cu cetăţenii şi aderenţii noştri teritoriali. Ca un organism viu, orice partid trebuie să evolueze, astfel încât funcţiile sale vitale să corespundă exigenţelor tot mai mari”, a mai spus Andrei Năstase.

Sâmbătă şi conducerea Partidului Acţiune şi Solidaritate s-a întrunit cu primarii şi reprezentanţii consilierilor raionali aleşi din partea PAS. S-a discutat despre situaţia politică din ţară şi despre susţinerea pentru aleşii locali, inclusiv cu ajutorul partenerilor externi. „Suntem mai hotărâţi ca niciodată să livrăm oamenilor condiţii mai bune de viaţă şi să le restabilim speranţa”, se menţionează într-o scurtă postare a PAS pe reţele de socializare.
Similare
RECOMANDĂRI