POLITIC

Posturile ilegale de „grăniceri” şi buna desfăşurarea a alegerilor, discutate la şedinţa Comisiei Unificate de Control

post-img

Părţile au continuat dezbaterile iniţiate la reuniunea precedentă de către delegaţia Republicii Moldova cu privire la prezenţa ilegală a aşa-numitor „grăniceri” în Zona de Securitate sub aspectul pericolului creat de aceştia pentru libera circulaţie şi alte drepturi fundamentale ale cetăţenilor.

Amintim că printr-un document difuzat la 27 mai curent delegaţia Republicii Moldova a solicitat suportul reprezentanţilor Federaţiei Ruse, Ucrainei şi ai Misiunii OSCE pentru a relua examinarea acestei probleme, a evalua obiectiv situaţia şi a elimina din Zona de Securitate toate structurile neatribuite Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii.

Exponenţii Tiraspolului au refuzat includerea acestui subiect pe ordinea de zi şi au prezentat un răspuns în scris la adresarea din 27 mai a delegaţiei Chişinăului, încercând să tergiverseze luarea unei decizii de către Comisie.

Cu toate acestea, delegaţia Republicii Moldova va înainta problema pe agenda următoarelor şedinţe ale Comisiei pentru a determina îndepărtarea „grănicerilor” şi a zdruncina intenţiile Tiraspolului de a-şi trasa un „hotar” în Zona de Securitate.

Cu referire la alte subiecte actuale este de menţionat aprobarea raportului Comandamentul Militar Întrunit privind situaţia în Zona de Securitate în intervalul 2 – 8 iunie curent, dar şi a altor 8 rapoarte pentru perioadele anterioare.

La solicitarea părţii moldoveneşti, Comisia a confirmat în funcţie un nou observator militar.

În contextul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie curent, delegaţia Republicii Moldova a informat celelalte componente ale Comisiei Unificate de Control despre decizia Comisiei Electorale Centrale din 5 iunie 2021 de a organiza în localităţile din Zona de Securitate secţii de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană.

În acest sens, delegaţia Republicii Moldova s-a adresat către copreşedinţii şi alţi reprezentanţi ai Comisiei Unificate de Control pentru a nu admite acţiuni care ar putea periclita buna desfăşurare a procesului electoral. Apelul a fost făcut în vederea  asigurării unor condiţii adecvate pentru activitatea funcţionarilor electorali şi observatorilor acreditaţi, precum şi pentru participarea liberă a cetăţenilor la votare. Discutarea acestor aspecte va continua la nivelul grupului de lucru pentru activitatea organelor de drept care funcţionează în cadrul Comisiei Unificate de Control.