Politolog: Moţiunile  împotriva miniştrilor de la Apărare şi Justiţie au o bază motivaţională slabă
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Politolog: Moţiunile împotriva miniştrilor de la Apărare şi Justiţie au o bază motivaţională slabă

Politologul Dionis Cenuşă este de de părere că cele două moţiuni înaintate de blocul ACUM, împotriva ministrului Apărării şi ministrului Justiţiei din Guvernul Chicu, au la bază o bază motivaţională slabă, inclusiv având în vedere experienţa Guvernului Sandu.

Ce ţine de moţiunea depusă împotriva ministrului Apărării Victor Gaiciuc, Dionis Cenuşă spune că din acel video, în care a apărut ministrul se înţelege că afirmaţia este una încurcată şi că se vede că Gaiciuc are probleme cu exprimarea coerentă. 

„Dar ca să fim corecţi, Nicu Popescu câteva luni în urmă la fel a fost speriat cu o moţiune de cenzură pentru afirmaţia nereuşită vizavi de conflictul transnistrean, considerat de el drept război civil”, spune Cenuşă. 

În legătură cu moţiunea împortiva ministrului Fadei Nagacevschi, politologul spune:

„Ministrul Justiţiei Fadei Nagacevschi este ţintit cu o moţiune de cenzură pentru că “sporeşte influenta executivului şi a legislativului” asupra judecătorilor. Logica acestui demers pare a fi în regulă, având în vedere că Ministrul este atât de prins că nu se prezintă la şedinţele CSM (lucru care trebuie obligat prin lege sau reglementat aşa ca să evităm un CSM paralizat).

Dar îmi amintesc la fel de bine cum ex-Premierul Maia Sandu se prezentă în fata judecătorilor şi făcea declaraţii politice frecvente în adresa judecătorilor. Nu erau acele acţiuni presiuni asupra puterii judecătoreşti?”. 

În această ordine de idei, politologul subliniază că toate precedentele create de o putere politică vor fi folosite de către guvernările ulterioare.

Acesta mai spune că lipsa de claritate vizavi de reformă justiţiei este îngrijorătoare, şi orice abatere trebuie penalizata, dar că moţiunile trebuie folosite inteligent, astfel că greşelile comise de Guvernul susţinut de Socialişti să aibă costuri politice dureroase, de altfel, instrumentul moţiunilor „risca să devină trivializat”, respectiv să nu fie observat de public.

Similare
RECOMANDĂRI