Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Politicienii au criticat dur declaraţiile premierului Chicu. Premierului i s-a cerut chiar şi demisia

Se creează tensiune în sânul coaliţiei PD-PSRM, după afirmaţiile jignitoare ale prim-ministrului Ion Chicu la adresa eurodeputatului român Siegfried Mureşan. Conducerea PDM se disociază de declaraţiile premierului, care pot prejudicia grav relaţia dintre Bucureşti şi Chişinău şi va convoca, de urgenţă, Consiliul Coaliţiei pentru discuţii pe marginea  acestui subiect. Între timp, şi alţi politicieni au criticat dur declaraţiile lui Chicu iar PUN îi cere, chiar, demisia.

Preşedintele Partidului Democrat, Pavel Filip, a scris, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că indiferent de preferinţele politice pe care le au, oamenii de stat nu trebuie să coboare la un astfel de limbaj şi la acuzaţii de acest gen. Iar limbajul lui Ion Chicu din postarea sa de pe Facebook, etichetările la adresa politicianului român şi concluziile pe care le-a formulat sunt inadmisibile şi impardonabile, a adăugat Filip. El a mai scris că sprijinul pe care l-a oferit România republicii Moldova a fost constant şi necondiţionat, indiferent de partidele care au fost la guvernare, atât la Bucureşti cât şi Chişinău.

"Partidul Democrat se disociază în totalitate de o asemenea abordare disproporţionată. Iubim România, îi apreciem aportul frăţesc în construcţia unui stat democratic şi european în Republica Moldova şi ajutorul complex pe care l-au oferit fraţii noştri români economiei, culturii, educaţiei de la noi. Considerăm că asemenea aprecieri pot prejudicia grav relaţia dintre cele două state frăţeşti, unite prin comuniune de limbă, istorie şi tradiţii. Din aceste considerente vom cere de urgenţă convocarea Consiliului Coaliţiei pentru a cere prim-ministrului explicaţii."

Preşedintele Partidului Unităţii Naţionale, Octavian Ţîcu, susţine că declaraţiile premierului Chicu sunt cinice, jignitoare şi lipsite de respect la adresa României şi Uniunii Europene: „Prin această declaraţie, de fapt, premierul Chicu a arătat faţa adevărată a guvernării socialiste, care serveşte nu intereselor Republicii Moldova, dar unicului stăpân pe care îl are: Federaţia Rusă. Constatăm că aceste declaraţii sunt cu atât mai mult regretabile, cu cât vin pe un fundal de suport pe care statul român l-a acordat necondiţionat Republicii Moldova, ne referim şi la echipa medicală de 42 de medici care au servit în spitalele din Republica Moldova”.

Ţîcu a mai declarat că Republica Moldova este, la ora actuală, în pragul unui colaps medical, economic şi social, iar sprijinul României şi al Uniunii Europene este absolut necesar. De aceea, el va cere demisia premierului Chicu pentru atacul la adresa eurodeputatului român: „Prezenţa unui astfel de prim-minsitru românofob este absolut indezirabilă şi inacceptabilă. Ea este cu atât mai mult de condamnat cu cât vine din partea unui prim-ministru al Republicii Moldova care deţine cetăţenia României şi pe acest fundal am considerat necesar ca premierul Chicu să-şi dea demisia, facem un apel la toate componentele parlamentare ale Republicii Moldova ca într-o perioadă cât mai scurtă să-şi expună punctele de vedere politice”.

Şi Mişcarea Polică "Unirea" condamnă afirmaţiile lui Ion Chicu. Dorin Chirtoacă spune că premierul a folosit un limbaj total inadecvat în raport cu un europarlamentar.

DORIN CHIRTOACĂ, fondator, Mişcarea Politică "Unirea": „Declaraţiile lui Ion Chicu se înscriu la neputinţă şi frustrare. El înţelege că zilele lui sunt numărate la Guvern şi ar fi avut un minim bun simţ dacă ar fi spus aceste lucruri despre Dodon, pe care l-am văzut cum ia punga cu sute de mii de euro de la Plahotniuc, aşa el a ales să facă parte din gruparea criminală a lui Plahotniuc, a lui Dodon, a lui Şor şi nu mai are niciun fel de scăpare. Foarte bine că România a reacţionat şi l-a pus la punct”.

Lidera PAS, Maia Sandu, dar şi preşedintele Platformei DA, Andrei Năstase, au reacţionat şi ei pe paginile lor de socializare faţă de declaraţiile premierului la adresa României şi Uniunii Europene: "Guvernul lui Dodon a întrecut orice măsură, atacurile lui Chicu demonstrează lipsa de respect atât faţă de România, cât şi faţă de cetăţenii Republicii Moldova. Dar România trebuie să ştie că nici Dodon, nici prim-ministrul nu reprezintă opinia oamenilor."

"Premierului Chicu, gânduri de la Nicolae Iorga: "De ce te miri că e neruşinat omul care s-a deprins cu ruşinea? Între păcătoşi, şiretenia e genialitate şi neruşinarea vitejie”, a declarat Andrei Năstase, preşedintele Platformei DA.
Similare
RECOMANDĂRI