Podul peste Nistru de la Gura Bâcului va fi funcţional de la 20 noiembrie
Sursa foto:Tripmondo Vizualizari:

Podul peste Nistru de la Gura Bâcului va fi funcţional de la 20 noiembrie

Reprezentanţii politici ai Chişinăului şi Tiraspolului au semnat astăzi un protocol care permite lansarea circulaţiei rutiere peste podul de la Gura Bâcului-Bâcioc. Vicepremierul responsabil cu Reintegrarea Gheorghe Bălan s-a întâlnit azi cu reprezentantul  politic al Tiraspolului, Vitalie Ignatiev, în sediul misiunii OSCE da la Chişinău.

Potrivit viceprim-ministrului de la Chişinău, podul a fost reparat cu bani europeni în anul 2000, dar nu a fost făcut disponibil din motive politice.
 
„Cred că am făcut un lucru important. Podul leagă nu doar Transnistria de Republica Moldova, ci este şi un coridor important european”, a spus   Vitali Ignatiev, după întrevedere.
 
Cei doi reprezentanţi politici nu exclud că ar putea avea loc o nouă rundă de negocieri în formatul 5+2 până la finele anului, ambii expunând disponibilitatea părţilor pentru aceasta.
 
Potrivit lui Ignatiev, Tiraspolul aşteaptă un impuls din exterior pentru această rundă, care ar urma să vină din partea Diplomaţiei vieneze. Austria deţine în acest an preşedinţia rotativă a Organizaţiei pentru Cooperare şi Securitate în Europa.
 
Ultima rundă de negocieri în formatul 5+2 a avut loc la 3 iunie 2016.
 
Chestiunile care ar urma să fie discutate se referă la simplificarea conexiunii telefonice între cele două maluri ale Nistrului, la şcolile de limbă română şi la terenurile fermierilor din satele sub jurisdicţia Chişinăului.
Similare