POLITIC

Plecările se ţin lanţ. Directorii Agenţiei Moldsilva şi Societăţii pe Acţiuni „Metalferos", dar şi şeful PCCOCS au demisionat

Se ţin lanţ demisiile celor care au deţinut funcţiile importante din cadrul unor instituţii şi întreprinderi cheie din Republica Moldova. Astăzi au demisionat directorii Agenţiei Moldsilva şi Societăţii pe Acţiuni "Metalferos", dar şi şeful Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale. Analiştii politici spun că pleacă oamenii numiţi în funcţii de fosta guvernare, iar unii dintre ei s-au compromis pentru că au favorizat şi susţinut scheme infracţionale de delapidare a averii statului.

Agenţia Moldsilva a rămas fără conducere după ce Dumitru Cojocaru a demisionat. Potrivit purtătorului de cuvânt al ministerului, Cojocaru s-a pensionat şi nu a mai depus nicio cerere pentru prelungirea mandatului de director. În luna iunie, Ziarul de Garda a publicat o serie de investigaţii cu titlul "Hoţii de păduri", în care a fost vizat şi fostul director socialist, Dumitru Cojocaru. O înregistrare audio arată cum Dumitru Cojocaru, directorul Agenţiei Moldsilva, îi învăţa cum să scape de pedepse pe pădurari şi şefii de ocoale silvice vizaţi în tăieri ilicite.

Tot astăzi a depus cerere de demisie şi directorul general al Societăţii pe Acţiuni "Metalferos". Anunţul a fost făcut printr-un comunicat postat pe pagina companiei. În mesajul său, Igor Cujba a enumerat principalele realizări înregistrate în perioada în care s-a aflat în fruntea companiei. Printre acestea ar fi creşterea veniturilor cu peste 900% adică aproape 53 de milioane de lei. Igor Cujba a fost numit director la Metalferos în 2019.

Compania este principalul colector şi exportator de metale din Republica Moldova. În ultimii 20 de ani, conducerea Metalferos a fost ţinta unor acuzaţii de corupţie, fiind afiliată cu Vladimir Plahotniuc şi oamenii din anturajul său. Documentele arată că, numai în perioada 2015-2019, Metalferos a primit de la mai multe companii rezidente şi nerezidente peste 2,16 miliarde de lei.  
Azi şi-a depus demisia şi procurorul-şef de la PCCOCS, Ion Caracuian. Purtătorul de cuvânt al institutiei a declarat că demisia este din motive personale. Caracuian a asigurat interimatul funcţiei de procuror-şef al PCCOCS din 2019, la ordinul procurorului general de atunci, Alexandr Stoianoglo.
Analistul politic, Anatol Ţăranu susţine că pleacă oamenii fostei guvernări.

ANATOL ŢĂRANU, analist politic: „De la agenţiile de stat pleacă oamenii care au fost numiţi în aceste funcţii de către vechea guvernare, guvernare care s-a compromis prin diverse scheme care erau folosite la nivelul instituţiilor de stat şi aceste demisii nu sunt nimic altceva decât o încercare inclusiv de a evita anchetele pe cazurile de delapidări, de încălcare a legii din cadrul acestor instituţii de stat."

Anatol Ţăranu nu exclude că, în viitorul apropiat, ar putea avea loc şi alte demisii.

ANATOL ŢĂRANU, analist politic: „Asta este de fapt linia politică pe care o urmăreşte noua guvernare, care încearcă să instaleze în funcţii de responsabilitate majoră a instituţiilor de stat oameni necompromişi care nu vor admite scheme corupţionale. Să sperăm că noua guvernare şi noua conducere a procuraturii nu va fi atît de indulgentă cu oamenii care au comis încălcări.Şi, indiferent de aceste demisii care se produc în lanţ, în caz că vor fi depistate anchetări ele vor fi anchetate şi toţi eroii vor primi după merit."

Săptămâna trecută, mai mulţi procurori, printre care şeful procuraturii Anticorupţie, Adrian Bordian, dar şi şeful-adjunct al PCCOCS, Aurel Ciocan, au plecat din funcţii. Decizia a fost luată printr-un ordin semnat de către procurorul general interimar, Dumitru Robu. Au avut loc şi demiteri forţate. Pe 9 septembrie, Parlamentul a votat demiterea, in corpore, a conducerii Comisiei Naţionale a Pieţii Financiare.