Platforma DA insistă pe asumarea guvernării prin candidatul propriu la funcţia de premier şi anunţă că va căuta sprijin în Parlament
Vizualizari:

Platforma DA insistă pe asumarea guvernării prin candidatul propriu la funcţia de premier şi anunţă că va căuta sprijin în Parlament

Candidatul Platformei DA la funcţia de prim-ministru se angajează să identifice în forul legislativ al ţării sprijinul unei majorităţi stabile de deputaţi pentru perioada şi un program de guvernare determinat, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Partidului Platforma DA.

„Platforma Demnitate şi Adevăr constată că prin mimarea procedurilor constituţionale şi eludarea Constituţiei, prin jocurile politice şi înţelegerile obscure ale unor actori politici de stânga şi de dreapta, declanşarea alegerilor parlamentare anticipate a fost şi este în continuare întârziată, deopotrivă cu întârzierea unor măsuri stringente de depăşire a crizei pandemice şi economice, de prevenire a consecinţelor dramatice pentru viaţa, sănătatea, siguranţa şi bunăstarea cetăţenilor.

S-au pierdut luni de zile în care politicienii populişti şi oportunişti au preferat confruntările politice reale şi mimate în interes partinic, în detrimentul rezolvării problemelor stringente ale oamenilor. În jocul lor obscur au antrenat şi Curtea Constituţională, prin sesizarea multiplă a acesteia cu scopul de a umple spaţiul mediatic cu evenimente şi de a distrage atenţia publică de la adevăratele probleme cu care se confruntă ţara şi oamenii. Au trecut luni de zile în care aceeaşi actori politici au făcut campanie electorală, au mimat şi bifat procese constituţionale fără nicio finalitate benefică pentru ţară şi oameni.

În acelaşi timp, pe parcursul acestor trei luni criza pandemică s-a aprofundat. Spitalele nu au fost reorganizate şi pregătite pentru noul val, iar la moment ne confruntăm cu suprasolicitarea fără precedent a acestora.

În lipsa unui plan de achiziţii rapide a vaccinurilor, rămăşiţele Guvernului instalat de ex-preşedintele Dodon şi susţinut azi tacit pe baza unor înţelegeri obscure, dau în continuare dovadă de incapacitate de gestionare a procesului de achiziţionare a serurilor anti-covid. Aceeaşi incapacitate o atestăm şi la capitolul celebrităţii procesului de vaccinare a populaţiei. La ora actuală suntem codaşii Europei şi la acest capitol.

Remarcăm că dacă propunerea Platformei DA privind formarea unui guvern anticriză era realizată încă la data enunţarii acesteia, din decembrie 2020, în prezent Moldova ar fi avut procurat minimul de vaccin necesar pentru imunizarea populaţiei, iar alegerile anticipate pentru perioada iunie-iulie ar fi constituit o perspectivă reală. Intervenţia unui executiv competent şi cu atribuţii depline, concentrat pe priorităţile de ordin sanitar ar fi putut salva mai multe vieţi pierdute în ultimele 3 luni.

Actuala criză pandemică loveşte direct şi în economia ţării. Iar unica soluţie găsită de actualul Guvern interimar este să se îndatoreze din nou de pe piaţa internă. După ce s-a împrumutat deja cu 6 mlrd. lei, statul preconizează la sfârşitul lunii martie să mai emită hârtii de valoare în sumă de aproximativ 2 mlrd. Această modalitate de susţinere a bugetului statului nu este o soluţie de lungă durată şi atestăm că băncile nu mai sunt interesate de procurarea acestor hârtii de valoare. Acest lucru ar putea pune în dificultate capacitatea statului de a achita pensiile şi salariile în viitorul apropiat.
În acelaşi timp, agenţii economici, chiar şi fără blocarea în totalitate a activităţii lor, au ajuns într-o stare de pre-faliment. Din acest motiv au fost nevoiţi să concedieze o bună parte din angajaţi. Numărul şomerilor a crescut semnificativ în ultima perioadă.

În contextul celor menţionate şi a faptului că finalitatea crizei politice şi a datei organizării alegerilor anticipate rămâne a fi una incertă, Platforma DA cheamă la responsabilitate şi transparenţă toţi actorii politici.

Unicul rezultat al jocurilor politice obscure care s-au desfăşurat în ultimele trei luni a fost asigurarea răspândirii necontrolate a virusului, creşterea alarmantă a numărului de cazuri noi de Covid-19 şi decesul a peste 1900 cetăţeni. Fără discuţii sincere şi consens politic naţional situaţia nu poate fi stabilizată, iar alegerile anticipate rămân doar de domeniul populist şi speculativ.

În timp de pandemie şi sărăcie crescândă, cu o economie aflată la pământ, dialogul politic şi conjugarea de efort în interesul ţării şi al oamenilor rămâne calea legală, constituţională prin care ar putea fi instalat un executiv proeuropean anticriză, unul capabil să gestioneze criza generalizată şi să organizeze alegeri anticipate libere şi corecte. Este unica soluţie şi garanţia neadmiterii unei guvernări obscure de izolare şi distrugere a ţării sau a blocajului total de ţară, a haosului şi anarhiei fără guvern plenipotenţiar şi fără anticipate.

În contextul consultărilor anunţate de preşedintele ţării, având în vedere disponibilitatea declarată a forţelor proeuropene de a sprijini un guvern anticriză, reiterăm poziţia Platformei DA privind asumarea formării unui guvern anticriză cu o foaie de parcurs clară privind organizarea alegerilor anticipate, un guvern care ar avea o reprezentare largă din partea mai multor partide parlamentare şi extraparlamentare proeuropene, precum şi din partea societăţii civile.

Exceptând deputaţii şi grupările politico-criminale cu implicare în frauda bancară, spălătoria mafiei ruseşti, atacurile raider, concesionarea aeroportului etc., candidatul Platformei DA la funcţia de prim-ministru se angajează să identifice în forul legislativ al ţării sprijinul unei majorităţi stabile de deputaţi pentru perioada şi un program de guvernare determinat”, se arată în comunicatul Platformei DA.
Similare
RECOMANDĂRI