Platforma DA cere audierea ministrului agriculturii în Parlament
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Platforma DA cere audierea ministrului agriculturii în Parlament

Vicepreşedintele Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr, deputatul Alexandr Slusari, a înaintat un demers prin care solicită convocarea de urgenţă a şedinţei Parlamentului pentru audierea ministrului agriculturii, dezvoltării regionale şi mediului, Ion Perju. Potrivit parlamentarului, ministrul ar trebui să prezinte un plan anticriză pentru depăşirea situaţiei generate de calamităţile naturale.


„În marea majoritate a raioanelor, situaţia fermierilor este critică. Cu părere de rău, precipitaţiile abundente şi neuniforme în ultimele zile nu au influenţat semnificativ starea culturilor de toamnă. În asemenea condiţii, zeci de mii de fermieri riscă să falimenteze, în pericol major fiind securitatea alimentării a ţării care va deveni şi mai dependentă de importul produselor agroalimentare. Evident aceasta va genera implicit o creştere semnificativă a balanţei negative de plăţi”, se spune în demers.

În plenul Parlamentului ministrul ar urma să prezinte informaţia privind starea terenurilor şi plantaţiilor multianuale. De asemenea, urmează să fie dezbătută necesitatea suspendării exportului de grâu.

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a susţinut duminică o conferinţă video cu peste 50 de fermieri pe problema calamităţilor naturale. Politicianul a menţionat că, de la Bălţi până la sud agricultorii recultivă câmpurile cu grâu sau, în cel mai bun caz, aşteaptă o recoltă suficientă exclusiv pentru a acoperi plata pe arendă. Fermierii spun că se află în pragul unei catastrofe economice şi insistă asupra introducerii stării de urgenţă în agricultură, ceea ce ar crea premise obiective pentru restructurarea datoriilor.

Similare
RECOMANDĂRI