Plângere penală privind Cimitirul Eroilor Români din Chişinău
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Plângere penală privind Cimitirul Eroilor Români din Chişinău

Asociaţia „UNIREA - ODIP” va depune la Procuratura Generală o plângere penală în care va cere anchetarea preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, pentru faptul că a vândut în 2007, când era ministru al economiei, terenul pe care se află în prezent Cimitirul Eroilor Români din Chişinău. Plângerea va fi depusă vineri, 2 noiembrie, la ora 12:00, iar joi, 1 noiembrie, tot la ora 12:00, membrii Asociaţiei vor picheta sediul Preşedinţiei, pentru a cere explicaţii şefului statului.

La o conferinţă de presă la IPN, preşedintele Asociaţiei „UNIREA - ODIP”, Vlad Bileţchi, a declarat că în august 2007 a fost adoptată hotărârea de Guvern prin care premierul de atunci, Vasile Tarlev, permite Ministerului Economiei, condus de către Igor Dodon, să scoată la privatizare trei terenuri din proprietatea statului. Pe unul dintre terenuri, care avea şi cea mai mare suprafaţă, se află Cimitirul Eroilor Români din str. Decebal, 17, oraşul Chişinău.

Potrivit preşedintelui ODIP, la scurt timp, Guvernul a alocat din Fondul de Rezervă două milioane de lei pentru demolarea clădirii fostului Institut de Pulmonologie şi Ftiziatrie „Chiril Draganiuc”, care se afla într-o stare avariată, dar şi a bisericii de pe teritoriul Cimitirului. Totul s-a făcut în doar şapte zile de la adoptarea ultimei hotărâri, pentru ca terenul să poată să fie privatizat mai uşor. Vlad Bileţchi spune că timp de 11 ani, nu s-a mai făcut nimic pe acel teren, deşi a fost privatizat.

„UNIREA-ODIP” cere autorităţilor să intervină şi să aloce cumpărătorului un alt teren şi să fie lăsat Cimitirul Eroilor Români aşa cum este. Asociaţia se va ocupa de amenajarea şi restabilirea lui.

Pavel Vintilă, membru al Asociaţiei „UNIREA-ODIP”, a spus că vor fi făcute presiuni asupra lui Igor Dodon, pentru a afla motivele care au stat în spatele procesului de privatizare a terenului pe care se află astăzi Cimitirul Eroilor Români. „Dacă ne-am apucat în anul centenarului de Cimitirul Eroilor şi de repararea lui, o să căutăm răspunsuri şi despre privatizarea lui”, a spus Vintilă.

Valoarea contractului de privatizare a fost de 70 de milioane de euro. Pe acel teren urma să fie ridicat un bloc de locuinţe, transmite IPN.
Similare
RECOMANDĂRI