Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Plahotniuc îndeamnă blocul ACUM să-şi revadă atitudinea faţă de PD, pentru a salva vectorul pro-occidental al R. Moldova

Fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, afirmă că nu a participat la demiterea guvernului condus de Maia Sandu. După cinci luni de tăcere, Plahotniuc a ieşit la rampă, pe Facebook, infirmând zvonurile privind implicarea sa în ultimele schimbări politice de la Chişinău.

Vlad Plahotniuc şi-a publicat declaraţia după ce, săptămâna trecută, Partidul Democrat i-a susţinut pe socialişti la demiterea guvernului Maia Sandu şi la instalarea unui nou cabinet.
 
"Deoarece am depus mandatul de preşedinte al PDM şi de deputat în Parlament, şi mă aflu departe de colegii mei, consider că nu ar fi fost în general corect să încerc să intervin cu părerea mea personală... Eu nu am participat şi nu am fost în niciun fel implicat în producerea acestor schimbări în politica moldovenească”, a scris Plahotniuc pe pagina sa de Facebook.
 
Vlad Plahotniuc şi-a exprimat regretul pentru refuzul blocului ACUM de a forma o coaliţie de guvernare cu democraţii. Potrivit lui Plahotniuc, partidele PAS şi PPDA, conduse de Maia Sandu şi Andrei Năstase, ar fi căzut într-o cursă întinsă de preşedintele pro-rus Igor Dodon
 
„Răsturnarea Guvernului Sandu a confirmat avertizarea mea anterioară că preşedintele Dodon va impune jocul său personal, va aduce Moscova stăpână peste politica moldovenească... Miza anti-Plahotniuc a fost, de fapt, o capcană pentru blocul ACUM, a fost o miză pro-rusească”, a mai scris Plahotniuc. 
 
Vlad Plahotniuc a îndemnat blocul ACUM să-şi revadă atitudinea ostilă faţă de Partidul Democrat, pentru a salva vectorul pro-occidental al Republicii Moldova. Actualul lider al PD, Pavel Filip, a declarat, tot pe Facebook, că Plahotniuc nu mai influenţează nicio decizie a formaţiunii, iar declaraţiile de azi le-ar fi făcut pe cont propriu. Fostul premier Maia Sandu l-a contrazis, însă, pe Filip. Ea a declarat pentru site-ul g4media.ro că schimbarea guvernului nu s-ar fi putut produce fără contribuţia lui Plahotniuc.
 
„Unii dintre deputaţii PD sunt, în continuare, controlaţi de Plahotniuc. Oamenii lui Plahotniuc, cel mai probabil, au primit asigurări de la Dodon că îşi vor putea continua schemele de corupţie şi că justiţia nu va intra peste ei”,  a declarat Maia Sandu, preşedinte PAS, pentru g4media.ro.
 
Solicitat de presă să comenteze declaraţiile lui Plahotniuc, unul dintre liderii blocului ACUM, Alexandru Slusari, a spus că nu îl interesează  situaţia internă din PD.
 
„Este foarte greu de răspuns la întrebarea ce se întâmplă în cadrul PD şi care sunt raporturile între această fracţiune şi Vladimir Plahotniuc. Din câte observăm, acolo sunt diferite grupări. Este gruparea care îl mai ascultă pe Plahotniuc, este gruparea care mai mult îl ascultă pe Dodon, este o altă grupare. Nu este problema noastră ce se întâmplă în PD. Cert e că ei au votat moţiunea de cenzură."
 
Socialiştii nu au comentat, deocamdată, acuzaţiile lui Plahotniuc privind politica pro-rusă a PSRM şi, în special, a preşedintelui Igor Dodon. Vlad Plahotniuc a părăsit Republica Moldova imediat ce PD a cedat puterea de la Chişinău, în luna iunie. El este cercetat penal pentru spălare de bani şi dat în urmărire internaţională de Centrul Naţional Anticorupţie.
Similare
RECOMANDĂRI