POLITIC

Petras Auštrevičius: Respingem ideea că am fi încercat să intervenim în deciziile justiţiei din Republica Moldova

post-img

Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Petras Auštrevičius, spune că atât el cât şi mulţi colegi de ai săi au fost foarte dezamăgiţi de comentariile pe care le-au auzit de la Chişinău, în special de la reprezentanţii coaliţiei de guvernare, privitoare la rezoluţia şi dezbaterile din Parlamentul European (PE) de joia trecută, 5 iulie.

În interviu pentru Radio Europa Liberă pe tema reacţiilor critice ale Chişinăului faţă de rezoluţia de la Strasbourg, europarlamentarul a declarat că UE nu a avut nicio intenţie să intervină în treburile şi procedurile juridice din tribunalele Republicii Moldova.

În schimb, spune Petras Auštrevičius, deputaţii PE au avut o mulţime de motive să exprime îngrijorarea şi dezamăgirea despre modul cum judiciarul din republica Moldova, într-o anume privinţă, a luat deciziile legate de invalidarea alegerilor pentru postul de primar al Chişinăului.

„Într-un fel, acesta este un exemplu de încălcare a domniei legii, de neabordare raţională (a unei chestiuni), un exemplu de decizie foarte părtinitoare. Mai ales că mai înainte, asemenea cazuri nu au mai fost judecate şi nu s-au mai luat asemenea decizii”, a spus eurodeputatul.

Petras Auštrevičius mai spune că deputaţii PE sunt foarte surprinşi de reacţia Chişinăului după ce s-a recomandat Comisiei Europene să suspende finanţarea către Republica Moldova. Potrivit eurodeputatului, o explicaţie ar fi că elitele conducătoare din Moldova vor să găsească pe cineva care să răspundă pentru administrarea proastă şi situaţia total haotică creată în justiţie şi politică în urma deciziilor incredibile ale instanţelor moldovene.

„Cred că ei caută un ţap ispăşitor în exterior, dau vina pe influenţe străine şi amestecuri străine în politica moldoveană, iar asta este total greşit. Ar trebui să se concentreze asupra lor înşişi, ar trebui să meargă înainte cu reformele, iar în loc să caute vinovaţi ar trebui să amelioreze judiciarul, să asigure domnia legii şi procedurile democratice”, a spus acesta.

Petras Auštrevičius declară că nu crede în faptul că moldovenii sunt încântaţi de situaţia politică şi de rezultatele activităţii guvernului, cel puţin până acum. Iar a acuza UE că este prea dură, prea „necondiţională” faţă de Republica Moldova este total greşit. Totodată, acesta afirmă că UE este nevoită să respecte realitatea politică din Republica Moldova, să conlucreze cu actuala guvernare, pentru că ea are toate puterile pe teren.