Peter Michalko: UE va fi atentă la campania electorală pentru parlamentare pentru a se asigura că normele democratice au fost respectate
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Peter Michalko: UE va fi atentă la campania electorală pentru parlamentare pentru a se asigura că normele democratice au fost respectate

Uniunea Europeană va fi atentă la campania electorală pentru parlamentare, pe parcursul campaniei şi după scrutin pentru a se asigura că întregul proces s-a desfăşurat cu respectarea normelor democratice. Aceasta este declaraţia şefului Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, invitatul emisiunii „În profunzime” de la ProTV Chişinău, transmite IPN.

Peter Michalko a declarat că decizia privind nevalidarea alegerilor locale în municipiul Chişinău a fost luată împotriva tradiţiei şi practicii din Republica Moldova şi împotriva tradiţiei europene.

De asemenea, diplomatul european a subliniat că pe parcursul anului trecut a fost observat un progres în domeniul economic, în domeniul stabilizării sistemului bancar după frauda din 2014, au crescut exporturile din Republica Moldova şi a progresat comerţul dintre R. Moldova şi UE. Cu toate acestea, Peter Michalko a mai menţionat că nu a remarcat progres în domeniile-cheie pentru dezvoltarea societăţii.

Şefului Delegaţiei Uniunii Europene a amintit că în domeniul justiţiei a fost închis un program fără ca să fie acordaţi ultimii bani prevăzuţi tocmai pentru că nu s-au înregistrat reforme. „De atunci aşteptăm şi aşteptăm în continuare că vor fi făcuţi aceşti paşi care trebuie să întărească independenţa judecătorilor, să fie introdus principiul de merit când vorbim despre cariera judecătorilor şi să vedem că sistemul judecătoresc lucrează ca unul independent şi în mod corect în care şi cetăţenii, şi investitorii pot fi siguri că drepturile lor nu vor fi încălcate şi vor fi susţinute”, a specificat şeful Delegaţiei UE în R. Moldova.

În ceea ce priveşte frauda bancară, diplomatul european spune că aceasta este una dintre chestiunile prioritare care se discută în cadrul fiecărei întâlniri a oficialilor europeni cu autorităţile Republicii Moldova. Oficialul a mai adăugat că Uniunea Europeană solicită tragerea la răspundere a celor care se fac vinovaţi de furtul miliardului.
Similare
RECOMANDĂRI